Asperges en Elzas wijnen

Het aspergeseizoen begint dit jaar op 5 april. Vrij vroeg, want door een paar koude dagen in maart zullen nog niet alle aspergeboeren hebben geoogst. Asperge en wijn blijft een lastige combinatie.  We hebben daarom een aantal wijnen geselecteerd die perfect passen bij asperges. Het witte goud zoals deze groente ook wel wordt genoemd heeft een redelijke zuurgraad en wat bitters. Dit maakt de combinatie met wijn vaak lastig, zeker omdat de Hollandaisesaus die er vaak bij wordt geserveerd juist romig en zacht van smaak is.

Asperges en Elzas wijn is een klassieke combinatie. Vooral Pinot Blanc weet wel raad met het klassieke aspergegerecht. Het zachte karakter van Pinot Blanc met net voldoende zuren en een bittertje gaan uitstekend samen met asperges. Ook een droge Muscat uit de Elzas is werelds bij asperges. In de Elzas waar ze ook asperges verbouwen verkiest men Muscat boven Pinot Blanc. De Muscat is fruitiger en heeft vaak iets meer bitters dan een gemiddelde Pinot Blanc. Hiermee heb je een meer uitgesproken wijn bij je asperges.

Onze aspergewijnen voor 2018


Edelzwicker 2016 BIO - Aimé Stentz  7.95
Een fruitige zachte wijn van Chasselas, Sylvaner en Gewurztraminer. Past prima bij asperges en is vriendelijk geprijsd.

Pinot Blanc Rosenberg 2016 BIO - Aimé Stentz 11.95
Prachtige Pinot Blanc afkomstig van bijzondere wijngaard genaamd Rosenberg, gelegen pal naast de Grand Cru Pfersigberg. Droog, fruitig, zachte zuren, mineraal en een bittertje.

Muscat 2015 BIO - André Thomas 14.95
Heerlijk glas, waarbij elke slok doet verlangen naar de volgende. Puur en verleidelijk. Niet te overdadig, geniet van ananas, rozenbottels, druiven en wat kruidnagel.
Asperges worden ook in verbouwd in de Elzas al jaren verbouwd. De verbouw van asperges begon in 1873 in het plaatsje Hoerdt in het noorden van de Elzas onder invloed van pastoor Heyer. Traditioneel worden asperges als hoofdgerecht geserveerd, begeleid door drie verschillende sauzen en met gekookte kwaliteitsham (biologisch). Voor de sauzen gebruikt men een niet te zware mayonaise, een vinaigrette en mousseline (ofwel hollandaisesaus saus). De asperges direct na het koken nog heet serveren. Heerlijk met een volle Pinot Blanc of zoals in de Elzas zelf met een Muscat d'Alsace.
 

Recept voor vier personenasperges en Elzaswijn

1,5 kg asperges
1 handje grof zeezout
1 schaaltje halfvolle mayonaise
1 schaaltje vinaigrette
1 schaaltje hollandaisesaus

De asperges goed schillen (beter iets te veel schillen dan dat je met draden zit) en wassen. In bundels van 15 asperges bij elkaar binden. Vervolgens in kokend zoutwater doen en ongeveer 20 minuten garen. Laat de toppen aan de asperge zitten. Serveer de asperges heet op een schaal, die je met een servet bedekt hebt. Serveer daarbij de drie sausjes en eventueel de ham. De sauzen kan je eventueel ook zelf maken, voor een nog authentiekere smaak.
 

Verschil tussen Pinot Blanc en Muscat

De Pinot Blanc is één van het meest aangeplante druivenras in de Elzas. Totaal is 21% van de Elzas aangeplant met deze druif. Dit in tegenstelling tot Muscat, dat slechts 2% voor haar rekening neemt. De Pinot Blanc is afkomstig van de Pinot Noir en werd in het verleden nog wel eens verward met Chardonnay. De smaak van een Pinot Blanc uit de Elzas herken je aan de ronde, romige fruittonen, die doen denken aan appeltjes en perzik, met een verleidelijk zacht bittertje. Muscat is oerdruif en de enige droge wijn die echt naar druif smaakt. Dat pure fruit, in combinatie met verleidelijke bloesemaroma’s, zijn zachte zuren en mooie bitters maken hem extra lekker om in de lente te drinken.

Kies hier een bijpassende Pinot Blanc of Muscat

  Jurgen         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 3.95 en boven de 100.- gratis.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.

Appeltern Puur

Bestel je wijnen voor de feestdagen

Blijf op de hoogte van acties en proeverijen



Aanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben giftige onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel