Welke wijn bij asperges

Welke wijn bij asperges

Het aspergeseizoen is weer begonnen. Een feest voor liefhebbers van het witte goud. Naast de witte asperges zijn er ook groene en paarse asperges. De laatste zijn uitzonderlijk. Al jaren is asperge en Pinot Blanc uit de Elzas een klassieke combinatie. Veel wijnen zijn ongeschikt om bij asperges te eten, omdat ze teveel zuren hebben en niet goed aansluiten bij de Hollandaisesaus. Pinot Blanc heeft zachte zuren en is daardoor heel geschikt om te serveren bij asperges.

Minder bekend maar zeker zo goed is de combinatie tussen een droge Muscat en asperges. Volgens de kenners uit de Elzas is dit de beste combinatie. De Muscat is wat aromatischer dan de Pinot Blanc, maar absoluut niet zoet. Als je een keer iets anders wil is dit een dikke aanrader.

Kies bij asperges voor een Elzaswijn van goede kwaliteit. Helaas zijn er heel veel matige Pinot Blanc wijnen te koop. Deze worden gemaakt van matige kwaliteit druiven en op massale schaal geproduceerd. Bij ons vind je alleen wijnen van kleine zelfstandige wijnboeren die zich onderscheiden door kwaliteit. Je betaalt er meer voor dan de gemiddelde Pinot Blanc bij de slijter of supermarkt maar het verschil proef je direct.

De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, gebouwd rond 2750 v.Chr. Ook de Romeinen wisten de groente twee eeuwen voor Chr. al te waarderen. Na de val van het Romeinse Rijk is ook de aspergeteelt in Europa teloor gegaan. De kennis werd wel levend gehouden in de Levant. Nieuwe groenten, waaronder asperge, werden door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. In de 15e eeuw kwam de aspergeteelt vanuit Spanje via Frankrijk naar het Noorden.

Sinds de 17e eeuw werd de asperge in Frankrijk en sommige andere West-Europese landen weer gekweekt. In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges. De veiling in Grubbenvorst is daarvan het centrum.

Asperges bereiden

Leg de geschilde asperges plat in een pan of bv braadslede of als je een aspergespan hebt dan gebruik je die uiteraard maar anders volstaat een brede pan waar de asperges plat in kunnen liggen.

Giet koud water op de asperges totdat deze net onder staan en voeg wat zout en suiker toe. Leg nu een schone theedoek op de asperges en druk een beetje aan zodat de asperges goed afgedekt zijn door de natte theedoek.

Zet het vuur onder de pan aan en breng de asperges aan de kook. Als de asperges aan de kook zijn zet het vuur dan lager en laat zachtjes doorkoken voor een minuut of 5 tot 8, dit is afhankelijk van de dikte van de asperges.

Voel regelmatig of de asperges al gaar zijn. Dit kun je doen door er met een vork in te prikken en de asperge uit het vocht te halen, buigt deze ietsje door dan is deze gaar. Zorg dat de asperges niet te gaar worden, dit is niet lekker.

Als de asperges gaar zijn schep ze dan uit met een schuimspaan en laat uitlekken. Leg de uitgelekte asperges op je bord en eet smakelijk.

Heerlijke asperge recepten met wijnadvies

Gerecht: Klassieke asperges met Hollandaisesaus
Wijnadvies: Muscat d'Alsace

Gerecht: Asperges met gerookte zalm en Hollandaisesaus
Wijnadvies: Pinot Blanc

Gerecht: Asperges met gebakken zalm en Hollandaisesaus
Wijnadvies: Pinot Blanc of Riesling

Gerecht: Groene asperge salade
Wijnadvies: Riesling

Gerecht: Gegratineerde asperges met kaas en ham
Wijnadvies: Muscat d'Alsace

  Jurgen     17-04-2017 14:43     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Hans -  26-04-2021

We kopen hier al jaren onze Elzaswijnen voor bij asperges. Heerlijk!