Crémant d'Alsace het succesnummer uit de Elzas

Crémant d'Alsace het succesnummer uit de Elzas Crémant is de benaming voor mousserende wijn die op dezelfde wijze wordt gemaakt als Champagne maar uit een andere wijnstreek komt. De Elzas is al sinds jaren de absolute top het gebied van Crémant. Het is in Frankrijk na Champagne de meest gedronken mousserende wijn. Maar liefst een kwart van de wijnproductie in de Elzas is een Crémant. Vanaf de 19e eeuw zijn wijnboeren in de Elzas begonnen met het maken van traditionele mousserende wijnen. Die deskundigheid wordt verder ontwikkeld tot aan de officiële erkenning van de AOC Crémant in 1976. Van de ruim tweeduizend wijnboeren in de Elzas die zelf wijn maken, zijn er ruim 500 die ook zelf Crémants maken. Zo ook onze wijnboeren Aimé Stentz en Paul Schneider. Een Crémant mag gemaakt worden van de volgende druivenrassen, of een blend hiervan: Pinot Blanc, Pinot Auxerrois, Riesling, Pinot Gris, Chardonnay en Pinot Noir.
 

De druivenrassen voor Crémant d’Alsace

Pinot Blanc en Auxerrois zijn wat smaak en stijl nauw verwant aan elkaar. Vaak vormt één van deze druivenrassen de basis van de Crémant. Ze zorgen voor frisheid en delicatesse. Hoewel je in de Elzas geen stille Chardonnay wijnen tegen zal komen, staat de druif wel degelijk aangeplant. Deze druif vind je terug in menig Crémant, vaak in combinatie met Pinot Blanc. De Chardonnay zorgt voor een mooie geraffineerde structuur. Ook Riesling wordt soms in Crémant gebruikt, vaak ook in combinatie met Chardonnay en Pinot Blanc. De Riesling zorgt voor levendige en fruitige tonen met een zekere elegantie. Tot slot zie je op hele kleine schaal ook Pinot Gris wel eens gebruikt worden, deze zorgt voor rijkdom en kracht. Dan vergeten we bijna de Pinot Noir, deze druif wordt gebruikt om een Crémant Rosé te maken, of een Blanc de Noir. Dat is een witte mousserende wijn waarbij het sap niet in aanraking komt met de donkere schillen. De wijn krijgt hierdoor een ‘witte kleur’. Zeer geschikt om mousserende wijnen van te maken. Zorgt voor een mooie structuur en fijne subtiele aroma’s.

Vinificatie van Crémant d’Alsace

Om het frissen en knapperige karakter van de druiven te behouden, kiezen de meeste Elzasser wijnboeren om de druiven voor de Crémant als eerste te oogsten. Vervolgens worden de druiven langzaam geperst. Na de traditionele gisting ontstaat de bubbelvorming in de fles dankzij een tweede vergisting. Daarop volgt een periode van kelderrust. De flessen liggen ondersteboven en worden langzaam gedraaid, zodat het depot van de gistcellen zicht ophoopt in de hals in de vorm van een prop. Tijdens het verwijderen van deze prop schieten de wijnmakers dit bezinksel uit de fles. De vrijgekomen ruimte wordt vervolgens gevuld met een likeur om zo tot een brut, extra brut of demi-sec resultaat te komen. In de Elzas moeten Crémants minimaal 9 maanden op eigen gist rijpen. Hoe meer tijd de wijnboer neemt voor dit proces, hoe complexer de Crémant wordt. Onze Crémants hebben allemaal minimaal 12 maanden kelderrust. De Equinoxe van Aimé Stentz zelfs 36 maanden.

Crémant d’Alsace aan tafel

Het aperiteit vormt de basis voor de maaltijd en prikelt de nieuwsgierigheid naar wat gaat komen. Een Crémant d’Alsace is hierbij een perfecte bondgenoot. Zijn fijne zuurgraad laat de mond fris voor en bruisend de smaakpapillen wakker schudden. Door zijn elegantie en frisheid is vooral de wat langer gerijpte Crémant een delicate metgezel van vele gerechten, van voorgerecht tot dessert. Een kurk die springt, glazen die tegen elkaar tikken, een wijn die bruist van enthousiasme. Een Crémant d’Alsace geeft meteen de toon aan! De Crémant vormt ook in inspiratiebron voor heel wat cocktails, zoals de Mojito Royal, de Triple Orange en de Dartagnan.

Bekijk ons assortiment Crémant d'Alsace
  Jurgen     26-12-2019 12:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 3.95 en boven de 100.- gratis.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.

Paul Schneider Charmes Elzaswijn

Blijf op de hoogte van acties en proeverijenAanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben giftige onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel