Elzas een unieke wijnstreek

Elzas een unieke wijnstreek De Elzas is een bijzondere streek voor wijnbouw. Door de unieke ligging aan de voet van de Vogezen, de vele verschillende druivenrassen en de enorme verscheidenheid aan verschillende bodemsamenstellingen. Dit alles maakt de Elzas tot één van de beste plekken op de aarde om wijn te verbouwen. Neem daarbij de opkomst van wijnproducenten die zich puur richten op kwaliteit en duurzaamheid en je hebt een ruime keus wijnen die helemaal passen bij deze tijd. We vertellen je graag meer over de Elzas en haar wijnen.

Het microklimaat
Aan de voet van de Vogezen ontstaat een uniek klimaat. Ondanks dat de Elzas een Noordelijke wijnstreek is, kent het gebied rondom Colmar net zoveel zonuren als het zuiden van Frankrijk. Het gebergte houdt veel regen tegen. Hierdoor ontstaat aan de voet een zonnig gebied dat ideaal is voor wijnbouw. Het waren de Romeinen die dit al heel goed doorhadden en rond het jaar 200 de eerst wijnranken aanplanten rondom Eguisheim.


De druivenrassen
De Elzas kent vier edelendruivenrassen, dit zijn de Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris en Muscat. Dit zijn ook de druivenrassen die een Grand Cru kwalificatie kunnen krijgen, wanneer ze op één van de 51 Grand Cru’s staan aangeplant. Pinot Blanc, Pinot Noir en Sylvaner spelen ook een belangrijke rol. Daarnaast verbouwd men ook nog Chardonnay voor de Crémant d’Alsace en Chasselas voor eenvoudige tafelwijne zoals de Edelzwicker. De Riesling is met een kleine 22% het meest aangeplanten druivenras. De Pinot Blanc van ruim 21% is de laatste jaren enorm in opkomst, mede door de stijgende populariteit van de Crémant waar dit druivenras ook vaak voor wordt gebruikt.

Het terroir
Er is geen enkele wijnsteek waar je zo’n grote diversiteit aan bodemsoorten vindt. Elke stukje van de wijnroute heeft weer een totaal andere bodemsamenstelling. Van graniet, kalk ,zandsteen tot mergel. Dit bepaald voor een groot deel het karakter van de wijn en welk druivenras het beste hier op kan worden aangeplant. Er zijn 51 plekken in de Elzas waar de combinatie van klimaat, ligging en bodemsamenstelling een dusdanig unieke mix vormen dat deze een Grand Cru status hebben gekregen. Beroemde Grand Cru's zijn Schlossberg, Sommerberg, Eichberg, Kaefferkopf, Rangen en Mambourg. Wijnen afkomstig van een Grand Cru zijn van grote klasse en hebben een groot bewaarpotentieel.

De wijnproducenten
In de Elzas kan je globaal drie soorten wijnproducenten onderscheiden. De coöperatie, het handelshuis en de onafhankelijke wijnproducent. De Elzas kent een kleine vierduizend wijnboeren. Het gros hiervan bezit minder dan 2 hectare en produceert niet zelf wijn maar verkoopt de druiven aan een coöperatie of een handelshuis. Daarnaast heb je de onafhankelijke wijnproducenten, deze hebben het gehele proces van de wijngaard tot aan het bottelen van de wijnen in eigen beheer. Wij importeren alleen wijnen afkomstig van deze onafhankelijke wijnproducenten.. Deze familiebedrijven richten zich op het maken van kwaliteitswijnen en houden ook rekening met biodiversiteit, duurzaamheid en de natuur. Vaak zijn ze ook biologische gecertifieerd.

Maak kennis met onze wijnproducenten
  Jurgen     09-03-2018 19:45     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 4.95 en boven de 100.- gratis. PostNL neemt i.v.m. het coronavirus extra maatregelen om direct contact te voorkomen.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.


Riesling proefpakket

Blijf op de hoogte van acties en proeverijenAanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel