Ontdek de Grand Cru Pfersigberg

Bezoek op Grand Cru PfersigbergAfgelopen week hebben we op uitnodiging van de Elzas een bezoek gebracht aan de Grand Cru Brand en de Grand Cru Pfersigberg. Tijdens dit bezoek hebben zijn we meer te weten gekomen over deze unieke wijngaarden en welke invloed het terroir heeft op de wijn. Ook hebben we van verschillende wijnproducenten de wijnen van verschillende oogstjaren kunnen vergelijken. We vertellen graag meer over de Grand Cru Pfersigberg. Claire Schneider van Domaine Paul Schneider uit Eguisheim was aanwezig bij het bezoek, ze hadden de Pinot Gris Grand Cru Pfersigberg 2015, 2010 en 2005 op de proeftafel staan.

Terroir onderzoeken van Grand Cru PfersigbergDe Grand Cru Pfersigberg is met een oppervlakte van 75ha één van de grootste Grand Cru’s van de Elzas. De wijngaard ligt tussen Eguisheim en Wettolsheim en de bodem bestaat uit kalkstenen, kiezels, klei en leem. De kalkstenen variëren van grijs en zeer hard van de Muschelkalk (Midden-Trias) of geelachtig en minder hard uit het Midden Jurassic. In samenstelling lijkt het sterk op de wijngaarden waar de grote Bourgogne wijnen vandaan komen. Hoewel er ook Riesling staat aangeplant vinden wij vooral Pinot Gris en Gewurztraminer uitstekend tot hun recht komen op deze Grand Cru. De druiven rijpen vroeg op dit perceel en ontwikkelen fijne fruit aroma’s, mooie mineraliteit en de kalkbodem zorgt voor fijne zuren. Het zijn complexe wijnen die het verdienen om zich eerst een paar jaar op fles te ontwikkelen, ze kunnen met gemak 10 jaar bewaard worden.

Bij Paul Schneider hadden ze nog een paar dozen Pinot Gris Grand Cru Pfersigberg uit het fijne oogstjaar 2014 op voorraad. Deze wijnen hebben nu een kleine drie jaar op fles kunnen rijpen en daarvoor hebben ze een jaar op grote oude eikenhouten vaten (voeders) mogen rusten. Oogstjaar 2014 kenmerkt zich door relatief droge wijnen waardoor de mineraliteit mooi naar voren komt en deze is nu perfect op dronk. Mocht je zo’n prachtige Grand Cru in huis willen halen, wacht dan niet te lang want op is op.

Grand Cru Pfersigberg Paul SchneiderTijdens het bezoek was duidelijk te zien dat steeds meer wijnproducenten biologisch of biodynamisch werken. Aan de ene kant is het beter voor het milieu maar het heeft ook een gunstig effect op de kwaliteit van de wijnen, zeker op een Grand Cru. Wanneer een wijnproducent onkruidverdelgers gebruikt wordt de wijnrank lui en zal deze de wortels vooral horizontaal laten groeien terwijl je juist de diepte in wil om zo meer kenmerken van het terroir in de wijn te krijgen. Een ander probleem is dat wanneer een plant niet diep geworteld is deze bij teveel regen last krijgt van rottende wortels, waar dan ook weer chemische middelen voor moeten worden gebruikt om dat tegen te gaan. Bij hele droge periodes is deze plant niet in staat om water uit diepere lagen op te nemen. Zo laat Paul Schneider ook grassen en andere planten groeien in de wijngaard.

Bestel de Grand Cru Pfersigberg Pinot Gris 2014 van Paul Schneider voor 19.95! Bestel
  Jurgen     18-06-2018 20:20     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 4.95 en boven de 100.- gratis. PostNL neemt i.v.m. het coronavirus extra maatregelen om direct contact te voorkomen.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.


Riesling proefpakket

Blijf op de hoogte van acties en proeverijenAanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel