- WIJNASSORTIMENT /
-
Kaefferkopf Grand Cru 2015 BIO - André Thomas


Met de Grand Cru Kaefferkopf maakt André Thomas een bijzondere biologische wijn. Deze Kaefferkopf is een harmonieuze mix van Gewurztraminer 80% en Riesling 20%. Alleen bij de Grand Cru Kaefferkopf is een dergelijke combinatie toegestaan. De aroma's van Gewurztraminer domineren, met frisheid van Riesling. Het is een wijn die zich gemakkelijk met allerlei gerechten laat combineren maar ook uitstekend geschikt is om op een feest met borrelhapjes te serveren. Al in 1932 kreeg de Kaefferkopf een aparte bescherming omdat dit bijzondere terroir prachtige wijnen voortbrengt. Toch was het pas in 2007 dat deze wijngaard bij Ammerschwihr haar Grand Cru status verwief. Wat ons betreft geheel terecht. De wijn is nog maar kort op fles en moet nog even liggen. Over twee tot drie jaar is deze perfect op dronk.
Grand Cru Kaefferkopf:
Grand Cru Kaefferkopf bestaat uit drie verschillende arealen aan de zuid en westzijde van het stadje Ammerswhir. Met een totale oppervlakte van 71,65 hectare, de Kaefferkopf heuvel is 240 tot 350 meter hoog en ligt vooral op het oosten, met een helling van 10 tot 20%, maar op sommige stukken zelfs 35%. De bodem is zeer complex met graniet, kalksteen, en zand. De grond is rijk aan calcium en magnesium. Kaefferkopf betekent keverkop, omdat de heuvel meteen beetje fantasie op de kop van een kever zou lijken. Al in 1932 kreeg de Kaefferkopf een aparte bescherming, lang voordat de AOC werd ingevoerd. De complexiteit van de bodem, samen met de klimaat, maken Kaefferkopf de ideale plaats om Riesling en Gewurztraminer aan te planten, maar ook Pinot Gris en Riesling komt voor. Grand Cru Kaefferkopf is de enige Grand Cru waarvan wijnen gemaakt kunnen worden met twee verschillende druivensoorten in de fles. Door deze traditie van assemblage wijnen, dat niet gebruikelijk is in de Elzas verwierf de Kaefferkopf pas in 2007 de Grand Cru status. De wijnen zijn elegant met krachtige aroma's.
Onderscheiding:
- De Grote Hamersma 2018: 8.5 "Kaefferkopf. De enige grand cru in de Elzas waar twee druiven voor gebruikt mogen worden, in dit geval riesling en gewurztraminer. Leidt tot een fijne duopresentatie. Mollig als een onbeslapen molton. Romig, rijk en verheffend. Majesteus zwierend en glijdend. Lang-tropische verrassingen, uitdijende perziken en volle peren. Zachte zuren krabbelen voorzichtig naderbij."
- Médaille d'Or Vin d'Assemblages du Monde 2017.
aperitief, wit vlees, wild, gevogelte, vis in de saus, wokgerechten, Aziatische gerechten, bij de borrel.
Bodem:
Graniet, kalk, zandsteen
(Uniek terroir, graniet geeft expressie en mineraliteit, kalk en zandsteen maken de wijn stevig en floraal).
Op dronk:
nu tot 2027
Droog - Zoet indicatie:
1 2 3 4 ►5 6 7 8 9
André Thomas
Het familiebedrijf André Thomas uit Ammerschwihr begint in 1850 met wijnbouw. Reeds eind jaren 90 zijn ze overgestapt op biologische wijnbouw. Met hun beperkte omvang van slecht 6 hectare kunnen ze al hun aandacht richten op kwaliteit en duurzaamheid. Ze beschikken over verschillende percelen, waaronder een perceel op de Grand Cru Schlossberg, Grand Cru Kaefferkopf en Grand Cru Mambourg. Thomas werkt zo natuurlijk mogelijk en gebruikt geen toevoegingen in de kelder. In de wijngaard ploegt men met paard en handploed. Alle druiven worden met de hand geplukt en langzaam pneumatische geperst. De wijnen worden spontaan vergist en opgevoed in grote oude eikenhouten vaten. Thomas bouwt het gebruik van sulfiet steeds verder af en experimenteert met wijnen zonder sulfiet. De Elzaswijnen van Thomas kenmerken zich door een goede concentratie en een zuiver karakter. Vaak hebben ze iets meer tijd nodig om tot ontwikkeling te komen.
Informatie:
Grand Cru Alsace

Heb je een vraag over deze wijn?
Neem contact met ons op!
Heb je een vraag over deze wijn?

Uw vraag is verzonden! Bedankt.
We zullen u zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.