Pinot Noir traditie in de Elzas

Pinot Noir traditie in de Elzas Bij Elzas denk je al snel aan witte wijnen. Niet vreemd want van de zeven meest voorkomende druivenrassen is er maar één die rode wijn voortbrengt, namelijk de Pinot Noir. Toch loont het de moeite om eens kennis te maken met onze Pinot Noir wijnen. Zeker in het najaar zijn ze uitstekend inzetbaar bij vele gerechten met gevogelte, vlees of een Hollandse kaasplank. 

De Pinot Noir is een klassiek en lastig druivenras. De bakermat van Pinot Noir is de Bourgogne, maar je komt ook Pinot Noir uit andere streken tegen. De druif is zeer kieskeurig wat betreft het klimaat, bodem en kan alleen met een lage opbrengst mooie wijnen opleveren.

Als eerste het klimaat, de Pinot Noir houdt van en droog maar niet te heet klimaat. Een Pinot Noir uit Zuid-Frankrijk wordt snel log en saai. Wat betreft de grond presteert Pinot Noir het beste op een wijngaard met een bodem van mergel, kalk of een combinatie van beide. Verder moet de wijnmaker de opbrengst laag houden, een te hoge opbrengst resulteert in een lichte, wat zurige rode wijn.


Pinot Noir traditie in de Elzas


In de Elzas is 10% aangeplant met Pinot Noir. Het gros hiervan wordt gebruikt voor de mousserende wijnen Crémant Rosé of Crémant Blanc de Noir te maken. Slechts een klein deel gebruikt men om stille Pinot Noir te maken. 

Hoewel Pinot Noir al honderden jaren een rol speelt in de Elzas, heeft de druif nooit een hoofdrol gespeeld. Traditioneel is een Pinot Noir uit de Elzas een lichte fruitige wijn met aroma's van kersen en aardbeien. De wijn heeft een bijna roséachtig karakter en wordt vrijwel nooit op Frans eikenhouten vaten opgevoed. 

Pinot Noir pers Andre ThomasDe laatste jaren zien we echter een sterke opkomst van goede vollere Pinot Noir wijnen in de Elzas. Door de steeds hogere prijzen van Pinot Noir uit de Bourgogne ontstaat er voor de Elzasser wijnboeren een nieuwe markt. De Elzas kent genoeg wijngaarden waar het klimaat en bodem vergelijkbaar is met de Bourgogne en waar Pinot Noir zich bijzonder thuis voelt. 

Zo hebben we twee Pinot Noir wijnen in ons assortiment die op een bourgogne wijze worden gemaakt. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van een Grand Cru. Zo is de Pinot Noir Vieille en fut de Chene van Paul Schneider afkomstig van de Grand Cru Eichberg en de Cuvée du Vicus Romain van Aimé Stentz van de Grand Cru Hengst. Beide Grand Cru's hebben een bodem van mergel en kalk. Marc Stentz liep zelfs stage in de Bourgogne om deze wijn te leren produceren. Hoewel deze wijn met 27 euro zeker niet te geef is, krijg je voor dit geld nooit een gelijkwaardige Pinot Noir uit de Bourgogne. Beide wijnen rijpen op Frans eikenhouten wijnvaten uit de Bourgogne. De Cuvée du Vicus Romain zelfs 20 maanden lang.

Dat naast de serieuzere Pinot Noir wijnen men in de Elzas ook het maken van rosé niet is verleerd bleek wel toen we afgelopen jaar het Concours du Vin wonnen met de Pinot Noir Rosé van Paul Schneider. 
  Jurgen     09-02-2019 14:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 4.95 en boven de 100.- gratis. PostNL neemt i.v.m. het coronavirus extra maatregelen om direct contact te voorkomen.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.


Riesling proefpakket

Blijf op de hoogte van acties en proeverijenAanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel