Invloed van terroir op de Elzaswijn

Invloed van terroir op de Elzaswijn

Terroir is een term die je de laatste tijd overal terug ziet komen in de wijnwereld, soms terecht, en in veel gevallen is het ook een marketing praatje geworden. Het terroir is voor een groot deel de bodemsamenstelling maar ook de ligging en klimatologische omstandigheden van de wijngaard. Wanneer de wijnboer zo min mogelijk met de wijnen rommelt en zeker niet in de kelder dan zou het karakter van het terroir terug te vinden zijn in de wijn. Sommige beweren zelfs dat je het terroir kunt proeven in de wijn. Vorig jaar was ik bij een biologische wijnboer die een Riesling Grand Cru 2008 van een kalkrijke bodem liet proeven en vervolgens het kalkgesteente van de wijngaard ook liet ruiken. Je proefde niet letterlijk de kalkbodem maar in de geur was zeker iets terug te vinden. Nu is Riesling ook het druivenras dat als geen ander in staat is om het terroir te laten terugkomen in de wijn.

 

Al onze wijnboeren maken wijnen waarbij het de kenmerken van het terroir en het druivenras terug komen in de wijn. De beste terroirwijnen komen van de Grand Cru wijngaarden. Hoewel je niet kunt zeggen dat je het terroir letterlijk proeft, heeft het zeker invloed op de wijn. Daarom gedijt het ene druivenras ook veel beter op een bepaald terroir dan het andere. In de Elzas komen enorm veel verschillende terroirs voor. Dit is ook het unieke van deze wijnstreek. Langs de wijnroute van zo'n 170km kom je eigenlijk wel alle bodemsamenstelling tegen die er bestaat. Denk aan kalk, mergel, zandsteen, graniet, vulkanisch en schistbodems.

 

Een bodemsamenstelling kan de wijn op een zeer uiteenlopende wijze benvloeden. Aromarijke intensiteit met minerale akkoorden, soms een delicate zoutigheid. Een wervelende en subtiele zuurgraad, met een volle textuur in de mond. Bij sommige Grand Cru's heeft deze bodemsamenstelling dusdanige invloed dat ze de identiteit van de druivenrassen overstijgen. Een goed voorbeeld hiervan is de Grand Cru Kaefferkopf, waardoor hier ook wijnen worden gemaakt van meerdere druivenrassen. Iets dat elders in de Elzas op een Grand Cru niet is toegestaan.

 

Als je ook wilt ervaren wat een bijzonder terroir voor invloed heeft op de wijn kan je het beste kiezen voor n van onze Grand Cru wijnen. Deze wijnen zijn afkomstig van n van de 51 beste terroirs van de Elzas en zijn gemaakt onder strenge eisen. Na minimaal drie tot vijf jaar rijping op fles komen deze wijnen het beste tot hun recht. Leg er dus gerust een paar weg in de wijnkelder of wijnbewaarkast om er op een later moment van te genieten.

 

Er zijn vele verschillende terroirs in de Elzas, van enkele bodemsamenstellingen leggen we kort uit wat de invloed is op de wijn.

 

Graniet- natuursteen

bestaan uit rotsen die verweren tot een grof soort zand. Het zogenaamde granietzand, dat weinig vocht vasthoudt, en zeer rijk is aan minerale elementen. De wijnen van deze zure bodems zijn expressief in hun jeugd en hebben een lichte structuur. Voorbeelden hiervan zijn Grand Cru Schlossberg en Grand Cru Sommerberg.

 

Zandsteenhoudende bodems

Zandsteen bestaat uit verhard kwartszand. Hoewel dit lijkt op de granietbodems met dezelfde zuren en het zandachtige karakter, hebben ze toch een andere expressie. De wijnen hebben een breder palet aan zuren en zijn minder aromatisch. Ook duurt het langer tot hun complexiteit tot uiting komt. Voorbeeld hiervan is de Grand Cru Steinert.

 

Mergel- kalkhoudende bodems

Ze bestaan uit dikke kleiafzettingen van mergel en uit kalkrolstenen. De kracht van mergel wordt ondersteund door fraaie, aanhoudende complexe zuren. Ze zijn in hun jeugd genereus en lang, ouderen uitstekend en ontwikkelingen daarbij een mineraal karakter.

Voorbeeld hiervan is de Grand Cru Mambourg en Grand Cru Eichberg.

 

Mergel- kalk- zandsteenhoudende bodems

Deze diepe bodems zijn vruchtbaar en houden het water goed vast. Mergel zorgt voor kracht, kalk en zandsteen voor finesse. De wijnen hebben tijd nodig om deze tegenstrijdige componenten met elkaar te laten harmoniseren.

Voorbeeld hiervan is de Grand Cru Hengst

  Jurgen     10-04-2016 12:48     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.