Elzaswijn top-10 van 2018

Elzaswijn top-10 van 2018 2018 was een mooi wijnjaar voor veel wijngebieden. Ook de Elzas kan terugkijken op een zeer goede oogst. Zowel in kwaliteit als kwantiteit. De kelders bleken te klein om alle druiven te verwerken tot wijn. Wij kijken terug op een goed jaar voor onze wijnimport. Waar we veel nieuwe klanten hebben mogen begroeten en we wederom het Nederlandse Concours du Vin hebben gewonnen. Dit jaar met de Rosé van Paul Schneider. 

Benieuwd wat de meest populaire Elzaswijnen waren in 2018? We hebben de top-10 voor je in kaart gebracht. Een bijzonder succesvol jaar voor Pinot Blanc. Ook kijken we vooruit naar de wijntrends voor 2019.

1. Pinot Blanc – Paul Schneider
2. Pinot Blanc Rosenberg – Aimé Stentz
3. Crémant d'Alsace Brut Rosé – Paul Schneider
4. Sylvaner – Aimé Stentz
5. Gewurztraminer Cuvée de la Claire – Paul Schneider
6. Gewurztraminer Cuvée de la Premiere Neige – Aimé Stentz
7. Pinot Gris – Paul Schneider
8. Crémant Brut – Paul Schneider
9. Muscat – Paul Schneider
10. Riesling Grand Cru Eichberg – Paul Schneider

Pinot Blanc meest verkochte druivenras 

Pinot Blanc verkoopt net als voorgaande jaren heel goed. Dat is eigenlijk een typisch Nederlands verschijnsel. In de Elzas zelf drinkt men vooral Riesling, dit druivenras staat ook het meest aangeplant en mag net als Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat ook verbouwd worden op een Grand Cru wijngaard. Ongeveer 20% van de aanplant in de Elzas bestaat uit Pinot Blanc of Auxerrois (dit druivenras mag ook als Pinot Blanc worden verkocht). Het gros van deze druiven wordt gebruikt voor de Crémant d'Alsace. 

Wat is het succes van Pinot Blanc?

Hoewel het druivenras in de Elzas niet behoort tot de edele druivenrassen zijn we er in Nederland verzot op. De grote verkoop aantallen worden vooral veroorzaakt door restaurants die Pinot Blanc graag op de wijnkaart zetten. Dat is niet voor niets. Ten eerste is Pinot Blanc een druivenras dat wijnen opleveren die niet veel zuren hebben maar ook niet veel suikers. De wijn is daardoor niet heel uitgesproken en voor een grote groep een fijn glas om te drinken. Ten tweede is de wijn het hele jaar goed inzetbaar. Heerlijk met asperges in het voorjaar maar in het najaar ook fantastisch bij oesters of het traditionele mosselpannetje. Tot slot lijkt Pinot Blanc erg op Chardonnay. Pas eind 19e eeuw is er een onderscheid gemaakt tussen Pinot Blanc en Chardonnay. Hierdoor heb je met Pinot Blanc een goed alternatief voor de meest gedronken witte druif ter wereld. 

Wat is een goede Pinot Blanc

Veel wijnproducenten en wijncoöperaties maken vooral goedkope Pinot Blanc. Een instapwijn die niet veel mag kosten en waar je vooral niet te veel van moet verwachten. Onze wijnboeren maken wel werk van de Pinot Blanc wijnen. Het begint al met het kiezen van het juiste terroir. Pinot Blanc doet het erg goed op een kalkrijkebodem. Aimé Stentz heeft haar Pinot Blanc zelfs aangeplant op een lieu-dit wijngaard genaamd de Rosenberg. Dit is in de Elzas een kwalificatie onder Grand Cru. Dit geeft al aan dat ze het maken van een goede Pinot Blanc serieus nemen. Als ze op deze wijngaard Riesling hadden aangeplant hadden ze wellicht meer kunnen verdienen maar ze hebben bewust voor Pinot Blanc gekozen vanwege de grote hoeveelheid kalk in deze wijngaard. André Thomas heeft vanaf oogstjaar 2016 er voor gekozen om van hun Pinot Blanc een natuurwijn te maken. Zonder de toevoeging van gist, sulfiet en zonder filtering. Paul Schneider is het gelukt om net als vorig jaar onze meest verkocht wijn te maken van Pinot Blanc. Deze wijn is prachtig in balans, strak droog maar ook vol en licht vettig. Dat voor de prijs van nog geen 11 euro maakt dit een populaire wijn.

Vooruitzicht 2019

Pinot Blanc zal ongetwijfeld ook in 2019 goed blijven verkopen. We zien de verkoop van Crémant verder toenemen. Meer mensen ontdekken dat een goede Crémant d'Alsace zeker niet onderdoet voor een veel duurdere Champagne en veel interessanter is dan een Prosecco of menig Cava. Tot slot voorzien we een voorzichtige doorbraak voor natuurwijn. We hebben eind dit jaar een paar dozen vin nature van André Thomas ingekocht. Zowel Pinot Noir als Pinot Blanc. De Pinot Noir is geheel uitverkocht en de Pinot Blanc is ook al bijna op. Natuurwijn gaat een stap verder dan biologisch door ook in de kelder niets toe te voegen en de wijn niet te filteren. We zeggen wel eerlijk dat niet elk druivenras zich even goed leent voor het maken van natuurwijn. We blijven de ontwikkelingen volgen op dit gebied en zullen bij onze selectie altijd rekening houden met de kwaliteit. 
  Jurgen     31-12-2018 11:50     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 4.95 en boven de 100.- gratis. PostNL neemt i.v.m. het coronavirus extra maatregelen om direct contact te voorkomen.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.


Riesling proefpakket

Blijf op de hoogte van acties en proeverijenAanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel