Foto

Op het wijnblog van Domaine Alsace vind je blogs over de Elzas en de wijnen uit de Elzas. We houden je hier op de hoogte van onze bezoeken aan de Elzas. Nieuws over de streek en de wijnen. Maar ook leuke recepten die passen bij onze wijnen uit de Elzas.

Sulfiet in wijnen uit de Elzas

  19/07/2015     Reacties (0)

Steeds meer wijnliefhebbers maken zich zorgen over sulfiet in wijn. Er wordt ook heel veel onjuiste informatie over verspreid. Beetje zoeken op internet en je komt de gekste meningen en beweringen tegen. Men beweert bijvoorbeeld dat sulfiet vooral in Franse wijn zit, of wanneer een wijn een droog mondgevoel geeft dit komt door sulfiet. Er zijn ook mensen die beweren alleen wijn zonder sulfiet te drinken of te verkopen. Aangezien we meer vragen krijgen over sulfiet geven we hier graag wat meer informatie over.   De werkzame stof in sulfiet is zwaveldioxide (SO2). Vooropgesteld wijn zonder sulfiet bestaat niet, ook biologische wijnen bevatten sulfiet. Dit komt omdat de sulfiet van nature in de druif voorkomt, ongeacht het ras. Tijdens het vinificatie proces wordt er meestal nog wat sulfiet toegevoegd en ook bij de botteling....

Lees meer

Crémant d'Alsace, het geheim van het succes

  12/07/2015     Reacties (0)

Crémant d'Alsace, één van de grootste successen van de Elzas   In Nederland kennen de meeste wijnliefhebbers de Elzas vooral van Pinot Blanc, Riesling en Gewurztraminer. Maar wist je dat maar liefst een kwart van de productie van de Elzas wordt gebruikt voor de Crémant d'Alsace. In de 19e eeuw beginnen verschillende Elzasser wijnboeren al met het maken van hun eigen mousserende wijnen volgens de traditionele methode. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de officiële erkenning van de AOC Crémant d'Alsace in 1976. Inmiddels is Crémant d'Alsace marktleider van mousserende wijnen voor thuisgebruik in heel Frankrijk.   Wat is nu het geheim van dit grote succes? De Elzasser wijnstreek is met haar unieke microklimaat, de afwisselende bodemsamenstelling en de...

Lees meer

Wijnen uit de Elzas zoet of droog?

  Jurgen     05/07/2015     Reacties (0)

In de Elzas gaat men vanaf 2016 op het etiket vermelden of een wijn droog is. De afgelopen jaren kreeg de Elzas de nodige kritiek te verduren. Teveel wijnen zouden te zoet zijn en het is niet altijd duidelijk voor de wijnliefhebber of de Elzaswijn nu droog of zoet is. Naast de gebruikelijke zoete wijnen Vendanges Tardives en Selection Grains Nobles hebben sommige normale Elzaswijnen af en toe behoorlijk wat restsuikers.   De Elzas wil hier nu aan tegemoet komen door duidelijk te vermelden of een wijn droog is. Zelf geven we in onze webshop bij elke wijn al duidelijk aan of het een droge of een zoete wijn betreft. Dit doen we middels een schaal van 1 tot 10. Waarbij 1 staat voor zeer droog en 10 voor heel erg zoet.   Moeten we nu blij zijn met de vermelding 'droog' op het etiket? Ja, en ook weer niet! Want de...

Lees meer

Pinot Noir uit de Elzas straks ook als Grand Cru

  Jurgen     20/06/2015     Reacties (0)

In de Elzas mogen enkel de edele druivenrassen gebruikt worden voor de Grand Cru wijnen. Dit zijn de Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en de Muscat. De Pinot Noir komt hier voor niet in aanmerking. Maar vanaf 2016 komt hier verandering in. Tot nu toe is het niet verboden een niet edel druivenras zoals Pinot Noir aan te planten op een Grand Cru, echter mag de vermelding Grand Cru niet op de fles staan. Mede hierdoor is de Pinot Noir uit de Elzas altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest. Veel wijnboeren maakte een eenvoudige lichte rode wijn van. Vooral omdat het veel moeite kost om een echt goede serieuze Pinot Noir te maken. Het is immers een erg lastig druifje. Maar desondanks hebben veel vooral kleinere biologische wijnboeren fors geïnvesteerd om echte goede Pinot Noir te maken. De Elzas heeft door het klimaat...

Lees meer

Alsace Grand Cru wijnen

  Jurgen     16/05/2015     Reacties (0)

Alsace Grand Cru geheimen van het terroir   Wanneer je 'Grand Cru' vermeld ziet op een Alsacewijn heeft dat toch iets mythisch. Het moet hier immers wel gaan om een zeer uitzonderlijke wijn. In zekere zin is dit zeker waar, want slechts 4% van alle wijnen uit de Elzas hebben de fel begeerde Grand Cru status. In 1975 is de AOC Grand Cru ingevoerd. De Elzas koos hiermee om wijngaarden die wijnen op kunnen leveren van zeer hoge kwaliteit de status 'Grand Cru' mee te geven. Hierbij is het terroir (de bodem) dat invloed heeft op de smaak van de wijn maar ook de ligging van de wijngaard van groot belang. De Schlossberg gelegen bij Kaysersberg was in 1975 de eerste wijngaard die de Grand Cru status verwierf. In latere jaren verwierven veel meer wijngaarden de Grand Cru status en inmiddels zijn het er 51. Het was de...

Lees meer

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 3.95 en boven de 100.- gratis.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.

Appeltern Puur

Bestel je wijnen voor de feestdagen

Blijf op de hoogte van acties en proeverijen



Aanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben giftige onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel