Welke wijn schenk je tijdens de feestdagen?

Welke wijn schenk je tijdens de feestdagen?

Wellicht denk je bij de december maand niet als eerste aan wijnen uit de Elzas als het om wijn gaat. Als je jouw gasten wil verrassen met bijzondere wijn- en spijscombinaties zet dan eens een een kwaliteitswijn uit de Elzas op tafel. De buitengewone zorg die de Elzassers aan hun maaltijden en hun wijnen besteden is legendarisch. Niet voor niets heeft deze streek de meeste sterrenrestaurants van Frankrijk.

 

Begin eens met een Crémant d’Alsace. Delicaat en mousserend, op traditionele wijze gemaakt. Een mooi aperitief met een lichte amuse erbij maar ook erg lekker bij een feestelijk voorgerecht met vis of bijvoorbeeld oesters.

 

De Riesling, ook wel de koning van de Elzaswijnen genoemd. Aroma's van citrus, appel, bloesem en mineralen. Een gastronomische wijn bij uitstek, bijvoorbeeld bij een frisse geitenkaas, schelpdieren of visgerechten. Wie graag voor exclusief gaat kiest kaviaar. Riesling is namelijk één van de weinige wijnen die weerstand kan bieden aan de kracht van kaviaar.

 

Pinot Gris een volle witte wijn, bijzondere is dat je deze wijn kan combineren bij gerechten waar je normaal een rode wijn zou serveren. Niet te verwarren met het vaak simpele en futloze zusje Pinot Grigio uit Italië. Pinot Gris uit de Elzas is een wijn met inhoud en ‘vlees op de botten’, rond van smaak en lang in afdronk. Een mooie begeleider van een traditioneel kerstgerecht als kalkoen, maar ook wild kan hij aan. Door de licht rokerige tonen ook perfect in combinatie met truffel en cantharellen.

 

Bij een zoet dessert past een Vendanges Tardives erg goed. Dit zijn zacht zoete wijnen. De druiven waarvan deze wijn gemaakt wordt, worden pas geplukt als ze overrijp zijn. Gewoonlijk is dat pas enkele weken na het officiële begin van de oogst. De druiven zijn dan deels aangetast door ‘edele rotting, dit geeft de wijn macht en rijkdom waardoor deze goed past bij zoete desserts. Een Gewurztraminer Vendanges Tardives is vrij krachtig en een Riesling is iets lichtvoetiger.

 

Ga je toch voor rood? Probeer dan eens een Pinot Noir. Deze soepele, helderrode wijn met een doorgaans smaak van aardbeien, kersen en viooltjes, is een absolute aanrader. Soms is de wijn op eikenhout gerijpt. Dit maakt de wijn complexer. Combineert zeer goed met gestoofd vlees of een paddenstoelenragout.

 

Wij importeren alleen wijnen van kleine familiebedrijven, die gedreven zijn om steeds betere wijnen te maken. Wijnen gemaakt met zorg voor de wijngaard en met respect voor de natuur. Dit maakt de wijnen die wij verkopen niet alleen verantwoord, maar ook van hoge kwaliteit zijn. Regelmatig ontvangen onze wijnen dan ook zeer hoge beoordeligen in o.a. Perswijn, De Grote Hamersma, Guide Hachette en Gault&Millau.

    07-12-2015 21:29     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.