Duitse Riesling of Franse Riesling

Duitse Riesling of Franse Riesling Riesling is een bijzonder druivenras. Bij veel wijnliefhebbers gaat het hart sneller kloppen van een goed glas Riesling. We kennen de Riesling uiteraard uit Duitsland, maar ook in Elzas en Oostenrijk staat veel Riesling aangeplant. Zo is de Riesling in de Elzas het meest gedronken en meest aangeplantte druivenras. In de Elzas noemen ze de Riesling daarom ook wel 'de koning'.

Wat is er bijzonder aan Riesling? Wat is het verschil tussen Duitse Riesling uit de Moezel en Franse Riesling uit de Elzas? Waarom heeft de Nederlander de Riesling nog niet massaal omarmd? We vertellen je graag meer over Riesling!


Wat maakt Riesling uniek

Het laat rijpende witte druivenras is al een paar honderd jaar beroemd en geliefd. Aan het begin van de 20e eeuw betaalde wijnliefhebbers voor een goede Riesling vele malen meer dan voor een topklasse Bordeaux. Daar kunnen we ons nu wellicht niet veel bij voorstellen, maar geheel onterecht was het zeker niet. Riesling is een van de beste druivenrassen voor witte wijn in de wereld. Het unieke van Riesling is dat de druivenplanten op elke bodemsoort kunnen worden aangeplant en dat de bodem grote invloed heeft op het karakter van de uiteindelijke wijn. Riesling voelt zich bijzonder thuis op bodems van leisteen, graniet, kalk of mergel. Veel meer dan bij andere wijnen kan je de mineraliteit en afkomst van de wijn ontdekken in je glas. Meestal zijn Riesling wijnen droog tot strakdroog, maar dit druivenras leent zich ook uitstekend voor het maken van zoete wijnen. Daarnaast is een goede Riesling wijn (niet een supermarktwijn) heel lang te bewaren. Pas na een paar jaar geeft de Riesling al haar geheimen prijs. Deze wijnen zijn, mits onder de juiste condities, makkelijk 10-15 jaar te bewaren. Tot slot is het een wijn die in combinatie met het juiste gerecht pas echt opbloeit. Dat maakt de Riesling tot de gastronomische wijn bij uitstek.
 

Verschil Duitse Moezel Riesling en Franse Elzas Riesling

De Riesling vinden we in veel Duitse wijnstreken terug, vooral in de Moezel, Rheinhessen en de Pfalz. Ook in de Elzas is Riesling 'de koning'. Maar liefst een kwart van de aanplant in de Elzas is Riesling. Toch zit er veel verschil in de stijl tussen de wijnen uit Duitsland en de Elzas. Zo zijn Riesling wijnen uit de Elzas door meer zonuren vaak aromatischer van smaak dan haar Duitse broertjes.

Daarnaast zijn Riesling uit de Elzas in de meeste gevallen droog terwijl je in bijvoorbeeld de Moezel kunt kiezen voor trocken, feinherb of lieblich. De Duitse wijnboeren stoppen het vergistingsproces dan eerder zodat niet alle suiker wordt omgezet in alcohol. Het resultaat is een halfzoete of zoete wijn met een lager alcoholpercentage. In de Elzas kent men dit niet en kan je ervan uitgaan dat een Riesling droog tot strakdroog is. Behalve als het gaat om laat geoogste druiven. Deze wijnen kan je herkennen aan Vendanges Tardives of Selection Grains Nobles. In Duitsland kennen ze deze wijnen ook en heten ze Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Deze wijnen zijn zoet doordat de druiven deels of geheel zijn aangetast door edele rotting. De schimmels zorgen dan dat het vocht uit de druif verdwijnt waardoor je een hoog suikerpercentage krijgt en een hele lage opbrengst. Dit zijn kostbare wijnen.

Tot slot is er een groot verschil in terroir. De Duitse Riesling wijnen, zeker in het moezelgebied zijn bijna allemaal afkomstig van een leisteenbodem. In de Elzas kent men deze bodemsoort amper en komen de Riesling wijnen van wijngaarden met een graniet, kiezel, zandsteen, kalk, mergel of vulkaanbodem. Hierdoor zal je in de Elzas meer verschillende stijlen Riesling kunnen ontdekken dan in Duitsland.


Riesling en de Nederlandse wijnmarkt

De Riesling is in Nederland nog niet heel populair. Toch (her)ontdekken steeds meer wijnliefhebbers het druivenras. Riesling is over het algemeen geen allemansvriend. Een beginnende wijndrinker of iemand die zich verder niet verdiept in wijn is meestal geen fan van Riesling. Op wijnfeesten is dit goed te merken, daar wordt de Riesling meestal gedronken zonder een begeleidend gerecht. Een droge Riesling, met straffe zuren en mineraliteit is dan ineens heel wat anders dan de meeste andere witte wijnen. 
Daarnaast heeft de vele goedkope massawijnen die vanuit Duitsland ons land hebben overspoeld het imago van Riesling geen goed gedaan. Nog steeds vind je in de supermarkt voor een paar euro een fles met meestal zoete Riesling uit Duitsland. Deze wijnen hebben niets te maken met een echte kwaliteits Riesling. Ook ontdek je er niets in wat ook maar iets met Riesling te maken heeft. Maar vergis je niet in Duitse Riesling, want in Duitsland worden ook onwijs goede wijnen gemaakt van de Riesling druif.
 

Ontdek Riesling uit de Elzas

We hebben een mooi proefpakket samengesteld van zes flessen met drie verschillende Riesling wijnen uit de Elzas. Een mooie kans om te ontdekken wat voor Riesling wijnen de Elzas voort kan brengen. Het pakket bestaat uit een droge Riesling van Paul Schneider afkomstig van oude wijnranken. Een biologische Riesling Champ du Moulin van André Thomas met een rijke minerale smaak en een tikkie restzoet. Ook vind je de biologische Riesling van Aimé Stentz afkomstig van de beroemde Grand Cru Sommerberg terug in het pakket. Drie topkwaliteit wijnen met elk zijn eigen karakter. Zeker het proberen waard!
  Jurgen     06-08-2019 20:33     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 3.95 en boven de 100.- gratis.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.

Paul Schneider Charmes Elzaswijn

Blijf op de hoogte van acties en proeverijenAanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben giftige onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel