Asperges en wijnen uit de Elzas

Asperges en wijnen uit de Elzas

Asperges en wijnen uit de Elzas, een klassieke combinatie. Gisteren zijn de eerste asperges al geoogst, dat is uitzonderlijk vroeg. Normaal kunnen we pas vanaf april genieten van de koningin der groente. Een goed moment om een traditioneel Elzasser aspergerecept te delen.

Wijnadvies: Pinot Blanc of Muscat d'Alsace.

Asperges worden al sinds lange tijd verbouwd in de Elzas. De verbouw van asperges begon in 1873 in het plaatsje Hoerdt in het noorden van de Elzas onder invloed van pastoor Heyer. Traditioneel worden asperges als hoofdgerecht geserveerd, begeleid door drie verschillende sauzen en met gekookte kwaliteitsham. Voor de sauzen gebruikt men een niet te zware mayonaise, een vinaigrette en mousseline (ofwel hollandaisesaus saus). De asperges direct na het koken nog heet serveren. Heerlijk met een volle Pinot Blanc of zoals in de Elzas zelf een Muscat d'Alsace.

Recept voor vier personen

1,5 kg asperges
1 handje grof zeezout
1 schaaltje halfvolle mayonaise
1 schaaltje vinaigrette
1 schaaltje hollandaisesaus

De asperges goed schillen (beter iets te veel schillen dan dat je met draden zit) en wassen. In bundels van 15 asperges bij elkaar binden. Vervolgens in kokend zoutwater doen en ongeveer 20 minuten garen. Laat de toppen aan de asperge zitten. Serveer de asperges heet op een schaal, die je met een servet bedekt hebt. Serveer daarbij de drie sausjes en eventueel de ham. De sauzen kan je eventueel ook zelf maken, voor een nog authentiekere smaak.

En vergeet onze Elzasser wijn niet :-)

  Domaine Alsace     30-04-2015 14:16     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.