Asperges en wijnen uit de Elzas

Asperges en wijnen uit de Elzas

Het aspergeseizoen is weer van start! Ieder jaar kijken we bij Domaine Alsace uit naar dit moment – het begin van het aspergeseizoen betekent ook dat het tijd is om onze favoriete wijnen uit de Elzas van stal te halen. Want er is weinig dat zo goed samengaat als verse asperges en een glas elegante Pinot Blanc of aromatische Muscat d’Alsace.

Asperges en wijn uit de Elzas: een klassieke match

In de Elzas (Alsace) is de liefde voor asperges diepgeworteld. De teelt begon al in 1873 in het dorp Hoerdt, in het noorden van de regio, dankzij de inzet van pastoor Heyer. Sindsdien zijn asperges een vast onderdeel van de Elzasser keuken en van onze lentetradities.

Een traditioneel Elzasser aspergegerecht wordt vaak geserveerd met drie klassieke sauzen: mayonaise, vinaigrette en mousseline (ook wel hollandaisesaus). Daarbij komt een plakje goede gekookte ham en natuurlijk een passende wijn uit de regio.

Bij Domaine Alsace adviseren we:

  • Pinot Blanc d’Alsace: zacht, rond en perfect in balans met het delicate karakter van asperges.

  • Muscat d’Alsace: fris, aromatisch en verrassend droog – ideaal bij asperges met vinaigrette of mousseline.

Recept: Asperges op z’n Elzassisch (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse witte asperges

  • 1 handje grof zeezout

  • 1 schaaltje lichte mayonaise

  • 1 schaaltje vinaigrette (op basis van mosterd en azijn)

  • 1 schaaltje hollandaisesaus

  • Optioneel: plakjes gekookte kwaliteitsham

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges zorgvuldig (liever iets te veel dan te weinig) en was ze grondig.

  2. Bind de asperges in bundels van 10 à 15 stuks.

  3. Breng een ruime pan water aan de kook met het zeezout en kook de asperges ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.

  4. Serveer ze heet, bij voorkeur op een schaal met een linnen servet, samen met de drie sauzen en eventueel de ham.

Voor een nog verfijndere smaak kun je de sauzen natuurlijk ook zelf maken.

Geniet met een glas wijn van Domaine Alsace

Of je nu kiest voor Pinot Blanc, Muscat, of een andere karaktervolle wijn uit de Elzas,  bij Domaine Alsace importeren we met zorg geselecteerde wijnen van familiebedrijven uit de regio. Perfect om jouw aspergemaaltijd compleet te maken.

Proost op het aspergeseizoen!

  Domaine Alsace     01-05-2025 14:16     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.