Baeckeoffe uit de Elzas

Baeckeoffe uit de Elzas

Wij drinken in Nederland vooral wijnen uit de Elzas in het voorjaar en in de zomer. Terwijl de Elzasser keuken juist vele gerechten kent die heerlijk zijn om in de winter te maken. Bij deze gerechten komen de Elzasser wijnen uitstekend tot hun recht.
 

De Elzasser zuurkoolschotel is natuurlijk een beroemd gerecht. Een ander typische Elzasser gerecht is Baeckeoffe. Dit gerecht dankt haar naam aan het feit dat het vroeger werd bereid in de oven van de bakker. Dit stoofgerecht is zeker de moeite om eens te maken. Je kan Baeckeoffe combineren met verschillende wijnen uit de Elzas. Riesling, Pinot Gris en Pinot Noir voelen zich alle drie thuis bij dit gerecht.
 

Recept Baeckeoffe voor 6 personen

  • 500 gram varkenslende

  • 500 gram varkensschouder

  • 500 gram lamsschouder (zonder bot)

  • 3 uien

  • 2 knoflooktenen

  • peterselie, tijm en laurier

  • zout, peper

  • 75 cl Riesling d'Alsace of Sylvaner

  • 1 kilo aardappelen

  • 2 wortelen

  • 2 preien

  • 200 gram brooddeeg

 

Snij het vlees in stukken en leg ze in een kom. Snij 1 ui en de knoflooktenen in stukjes en verdeel het over het vlees. Voeg de peterselie, tijm, laurier, zout en peper toe. Schenk ½ liter Riesling of Sylvaner erover. Laat het 24 uur marineren.
 

De volgende dag:

Schil de aardappelen en snij deze in plakken. Snij de rest van de ui, wortelen en het wit van de prij in stukken. Verwarm de oven op 170 graden. Neem een braadpan met dikke bodem en leg hierop achtereenvolgens: Laag aardappelen, deel van het vlees, deel van de groenten en opnieuw een laag aardappelen, rest van het vlees en rest van de groenten. Schenk de marinade en de rest van de wijn erover. Het vocht moet ongeveer tot halverwege de pan komen. Bestrooi met peper en wat zout. Leg de deksel erop en plan de deksel dicht met een rand van brooddeeg. Laat de baeckeoffe in de over in 2.5 uur gaar worden.

  Jurgen     19-01-2019 16:50     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.