Biologische of conventionele wijnbouw

Biologische of conventionele wijnbouw Wat is het verschil tussen biologische wijnbouw en conventionele wijnbouw? Smaken wijnen van biologische oorsprong beter en wat is een natuurwijn? De wijnbouw is de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling. Steeds meer wijnboeren gaan biologisch werken of richten zich op het produceren van natuurwijnen. Voor een wijnliefhebber is het soms lastig wat nu precies het verschil is. In dit wijnblog leggen we kort de verschillen uit. 

Bestrijdingsmiddelen

Om te beginnen is het eigenlijk best vreemd dat we bij wijnbouw waar chemische bestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers spreken van conventionele wijnbouw. Eigenlijk kwam deze manier van wijnbouw pas op in de jaren '60 van de vorige eeuw. Zeker in de Elzas waar men vrij behoudend is kwamen chemische middelen tot de jaren ' 70 amper voor. De Elzas is als voorloper op het gebied van biologische wijnbouw eigenlijk weer teruggekeerd naar de methodes van voor die tijd. Dit houdt in dat een biologische wijnboer geen chemische middelen in de wijngaard gebruikt. Dat betekent niet dat ziektes niet worden bestreden. Een van de grootste vijanden van de wijnrank is meeldauw. De biologische wijnboer mag hiervoor koper en zwavel gebruiken. Beide stoffen die in de natuur voorkomen. Alleen het gebruik van koper is niet zonder gevolg, dit zorgt uiteindelijk voor een te hoog kopergehalte in de grond en in het grondwater. In de praktijk zie je dat biologische wijnboeren dit zoveel mogelijk proberen te vermijden en naar alternatieven zoeken. Het helemaal niet meer gebruiken lukt nog maar lastig. We zien dat de biologische wijnboer zich daarom ook sterk richt op het gezonder maken van de wijnranken, waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes.

Werk in de wijngaard

Onze wijnboeren André Thomas en Aimé Stentz zijn beide biologisch gecertificeerd. Beide hebben ze de filosofie dat de basis van een goede wijn in de wijngaard ontstaat. Om de wijnranken sterker te maken laten ze ook andere planten en bloemen groeien in de wijngaard. Hierdoor wordt de monocultuur van de wijngaard deels doorbroken. Ook dwingt het de wijnrank om haar wortels dieper te wortelen.. Een conventioneel wijnboer die grassen en andere planten bestrijd met onkruidbestrijding en kunstmest gebruikt in de wijngaard maakt de wijnranken lui. De planten halen dan de voedingsstoffen net onder het oppervlakte en de plant heeft geen noodzaak om heel diep te wortelen.. Het gevolg is dat deze wijnranken gevoeliger zijn voor weersinvloeden. Tijdens droogte komen ze lastig aan water en bij regenval kunnen de wortels last krijgen van rot.

Smaakt biologisch beter

Is biologische wijn beter dan conventionele en smaakt het beter? Nee dat hoeft niet. Naast het werk in de wijngaard spelen vele andere factoren mee. Hoe is de ligging van de wijngaard en het klimaat in de wijngaard. Heeft de wijnboer een hoge opbrengst of knipt men veel trossen vroegtijdig weg waardoor de opbrengst omlaag wordt gebracht. Tot slot op welke wijze gaat de wijnboer om met de wijn in de kelder. Kortom het biologisch werken in de wijngaard is een van de facetten die kan bijdrage aan een goede wijn, maar het is niet de heilige graal. Het werk in de wijnkelder valt overigens niet onder het biologische keurmerk op de wijn. In de wijnkelder mag wijnproducent een tal van hulpstoffen gebruiken om de wijn te verbeteren waar je je van kan afvragen of dat wel zo biologisch is. Onze biologische wijnboeren en ook Paul Schneider gebruiken naast sulfiet overigens geen andere verbeterstoffen of kunstmatige gisten in de wijnkelder.

Natuurwijnen

Voor enkele wijnboeren gaat dit niet ver genoeg, ze maken natuurwijnen. André Thomas is daar onlangs mee begonnen en maakt Pinot Blanc en Pinot Noir op een natuurlijke wijze. Dit houdt in dat er in de wijngaard biologisch wordt gewerkt en dat er vervolgens in de wijnkelder helemaal niets aan de most wordt toegevoegd. De wijn vergist door haar eigen gistcellen, er wordt geen sulfiet toegevoegd en tot slot wordt de wijn ook niet gefilterd. Het resultaat is een natuurlijke wijn. Deze wijnen hebben ook een ander karakter en smaak dan een niet gewone wijn. Het feit dat de wijn wat troebel is geeft al een andere dimensie aan de wijn. De wijnen zijn door het lage natuurlijke sulfietgehalte niet heel lang te bewaren. 
  Jurgen     15-07-2019 19:31     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 3.95 en boven de 100.- gratis.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.

Paul Schneider Charmes Elzaswijn

Blijf op de hoogte van acties en proeverijenAanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben giftige onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel