Gewurztraminer Grand Cru Eichberg 2019 - Paul Schneider
Een prachtige Gewurztraminer afkomstig van de Grand Cru Eichberg. Het terroir van kiezels, mergel en kalk in combinatie met het droge microklimaat maken deze Grand Cru ideaal voor Gewurztraminer. Geniet van deze zeer delicate wijn met een expressieve neus van tropisch fruit. Aroma's van lychee, mango en citrus en een fluweelzacht mondgevoel met in de afdronk een lichte kruidigheid en mineraliteit. De Gewurztraminer heeft een prachtige balans tussen zoet en zachte zuren, waardoor deze niet zwaar en log overkomt. De wijn is nu op dronk, maar kan nog zo'n acht jaar bewaard blijven. Prachtig glas voor de ware Gewurztraminer liefhebber!
Zelf van deze Elzaswijn genieten? Voeg de wijn toe aan je winkelwagen, plaats de bestelling en binnen 2 dagen heb je de wijn in huis!
Grand Cru Eichberg:
De Grand Cru Eichberg is 58 hectare groot en ligt op een heuvel van 200 tot 340 meter hoog, tussen Eguisheim en Husseren-les-Chateaux. Deze wijngaard ligt aan de voet van de drie kastelen en wordt beschut door de uitlopers van de Vogezen. De Eichberg kent een bijzonder droog en warm microklimaat. Dit was de plek waar de Romeinen de eerste wijnranken in de Elzas aanplanten. In de 11e eeuw had ook de enige paus die uit de Elzas afkomstig was Leo IX hier een wijngaard. In 1983 kreeg de Eichberg de verdiende Grand Cru status. Het terroir bestaat uit kiezels, mergel en kalk. Gewurztraminer is het druivenras dat hier het meest voorkomt. Op afstand gevolgd door Riesling en Pinot Gris. De wijnen afkomstig van de Eichberg staan bekend om hun zeer fruitige karakter en finesse.
Onderscheiding:
-
De Grote Hamersma 2023: 9 'Elzas Grand Cru-klasse. Gepolijste lychee, ingetogen tropisch fruit. Perzik. Pommelo. Verleidt met honingzoet, intussen pronkend met elegante zuren. Extra dimensie door kruidigheid en gedistingeerde rozen. Half-droog, zoals men een wijn met goede zuurgraad en 17 gram restsuiker noemt. Aldus de notering voor de 2016. Thans 2019. Warmer, rijper, gevulder, mede met dank aan een exacte verdubbeling van het aandeel restsuiker: 34 gram. Kandij doet mee. Bakbanaan. Ananas van de grillplaat. Dat je 't weet.'
-
Perswijn augustus 2020: ***** 'krachtig, kruidig, lychee, vlierbloesem, weelderig en rijp, fijn fruit, mooie zuren, milddroog.' (maximale score) (oogstjaar 2016)
Wijn en spijs:
Aziatische kruidige gerechten, sterke kazen zoals Munster, Desserts
Bodem:
Mergel, kalksteen, kiezels
(De kracht van mergel wordt ondersteund door fraaie, aanhoudende en complexe zuren)
Op dronk:
nu tot 2030
Droog - Zoet indicatie:
1 2 3 4 ►5 6 7 8 9
Paul Schneider
Domaine Paul Schneider vind je in het hart van het historische centrum van Eguisheim. Het wijnhuis is gevestigd in een prachtig vakwerkhuis dat in de late middeleeuwen eigendom was van het bisdom van Straatsburg. De geschiedenis van het wijnhuis gaat terug tot 1663. De familie Schneider beschikt over 14 hectare aan wijngaarden, waaronder percelen op de prestigieuze Grand Crus Eichberg, Pfersigberg en Steinert. Ze werken met zorg voor de natuur en terroir in hun wijngaarden. Bij Schneider staat het karakter van het druivenras en het terroir centraal in de wijnen die men maakt. Ze combineren traditie met moderne techniek. Zo worden de druiven met de hand geplukt en langzaam geperst met een pneumatische pers. De wijnen worden vervolgens spontaan vergist in Rvs-tanks met volledige temperatuurcontrole, om daarna te mogen rijpen op 100 jaar oude grote eikenhouten vaten. In het hele proces gebruikt Paul Schneider op een kleine hoeveelheid sulfiet na geen hulpstoffen en ook geen dierlijke producten.