Elzas wijnen bij mosselen

Elzas wijnen bij mosselen

Mosselen uit Zeeland en een Pinot Blanc uit de Elzas. Een klassieke maar nog steeds perfect huwelijk. Met mosselen en Elzaswijn zijn veel goede en spannende wijn- spijscombinaties te maken. Speciaal voor de mossel- en wijnliefhebber hebben we daarom een proefpakket samengesteld. Je ontvangt zes heerlijke kwaliteitswijnen die zich uitstekend thuis voelen bij Zeeuwse mosselen. Je krijgt een mooie korting van ruim 10%!
Bestel het wijnpakket!
 

Mossels en wijn
Bij het traditionele mosselpannetje met frites en sausjes is een Pinot Blanc een uitstekende keus. Roerbak je de mosselen met tomaat, dan voelt de Riesling zich helemaal thuis.

Maak je een heerlijke Paella met mosselen schenk dan eens een Pinot Gris. De volle en mediterrane smaken van dit gerecht maken het een uitmuntende combinatie. Of ga je op de Thaise toer met mosselen met peper, koriander en citroengras. Dit gerecht komt tot zijn recht met een droge Muscat. Kortom met Elzaswijnen kun je alle kanten uit.
 

Geschiedenis van Zeeuwse mosselcultuur
De mosselcultuur in Zeeland kwam tot stand door een koninklijk besluit van 1866, dat het pachtsysteem uitwerkte. Voor die tijd werd de teelt gedaan op zogenaamde wilde banken. De pachters van de mosselpercelen deden hun best om het gedeelte water dat zij in pacht hadden renderend te maken. Wilde men in aanmerking komen voor een perceel, dan moest men op zijn minst een geschikt vaartuig bezitten. Schepen voeren 's winters naar de Waddenzee om daar mosselzaad op te halen waarna ze terug voeren naar hun perceel om het zaad uit te zaaien. Daarna werd het broed na een vaste tijd opgevist met korren, een zakvormig net samengesteld uit metalen ringen met een mes aan de voorzijde, dat de mosselen los snijdt. Ook lieten de mosselkwekers hun schepen droogvallen op hun mosselbanken en dan werden de mosselen losgeharkt en ingeladen in het ruim.
 

Grond- of hangcultuur
Bijna alle Zeeuwse mosselen zijn afkomstig van de zogenaamde grondcultuur. Deze mosselen groeien op mosselbanken op de grond. Er zijn ook paar mosselvissers die een hangcultuur toepassen. Hier groeien de mosselen aan dikke touwen die in het water hangen. Deze mosselen zijn eerder volgroeit, hebben minder last van zand en zijn zachter van smaak.

  Jurgen     19-08-2016 12:28     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.