Pinot Gris Vendanges Tardives Grand Cru Steinert 2015 - Paul Schneider
Deze Vendange Tardive is gemaakt van overrijpe Pinot Gris druiven afkomstig van de Grand Cru Steinert bij Pfaffenheim. Deze wijn heeft zowel de Grand Cru als de Vendanges Tardives status. Door de aantasting van edele rotting (Botrytis Cinerea) krijgt de wijn kracht en rijkdom. Met aroma's van rijp tropisch fruit en honing ondersteunt door frisse zuren. Zeer elegant en complex, drink als digistief of bij zoete desserts. Deze Vendanges Tardives is nu goed op dronk, maar kan nog jaren bewaard blijven. Won een gouden medaille op het Concours Pinot Gris du Monde!
Zelf van deze Elzaswijn genieten? Voeg de wijn toe aan je winkelwagen, plaats de bestelling en binnen 2 dagen heb je de wijn in huis!
Grand Cru Steinert:
Grand Cru Steinert ligt ten zuiden van Pfaffenheim en heeft een oppervlakte van 38,90 ha. De bodem bestaat bijna in zijn geheel uit kalksteen, vandaar de naam Steinert (stenen). Op de Grand Cru heuvel staat vooral Pinot Gris, Gewurztraminer en Riesling. De wijngaard werd al in 1150 voor het eerst beschreven, toen was deze in handen van het Benedictijnse klooster van Muri en van de bisdommen van Bazel en Straatsburg. Op de Grand Cru Steinert is ook pelgrimsoord gevestigd. De aan Maria gewijde kapel trekt jaarlijks veel bezoekers. De legende gaat dat de duivel de kapel wilde vernietigen, maar dat God dit wist te voorkomen. De afdruk van klauw van de duivel is hier nog steeds te vinden. De Steinert staat bekend om zeer volle wijnen met complexe aroma's. De wijnen afkomstig van Grand Cru Steinert moeten de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Deze van 2015 is op dronk maar kan ook nog met gemak tien jaar liggen.
Onderscheiding:
De Grote Hamersma: '9 Het jaar van de grote droogte maar tevens het jaar van de pinot gris. Schneider zag zodoende niet de bui hangen maar wel zijn druiven, en langdurig zelfs. Vendanges tardives zodoende. Laat geoogst topmateriaal uit de Steinert grand cru wijngaard die waarvan de normale editie uit het oogstjaar 2017 ook al door ons werd toegejuicht. Enfin, dit is rijk en meeslepend. Langzaam leeglopende honingraten op gebakken ananas, rozijnen in amandelspijs, kokosmakronen, gedroogde abrikoos, gele pruimen, Turks fruit en een zweempje rokerigheid. Hoop te beleven. Droogdrinkers gaan er met een heel grote boog omheen maar de liefhebbers van het ultieme, schone, afgewogen zoet komen bijzonder aan hun trekken.'
Wijn en spijs:
digistief, desserts, patés, eend, hazenrug
Bodem:
kalkstenen
(fraaie zuurgraad in jeugd heel gesloten heeft tijd nodig zich te ontwikkelen)
Op dronk:
nu tot 2027
Droog - Zoet indicatie:
1 2 3 4 5 6 ►7 8 9
Paul Schneider
We nemen je mee naar het centrum van het romantische wijnstadje Eguisheim. Hier vind je een prachtig 17e eeuws vakwerkhuis waar de heerlijke wijnen van Paul Schneider worden gemaakt en verhandeld. Schneider is nog een van de weinige wijnproducenten die de wijn in Eguisheim zelf wijn produceert. De wijnen van Paul Schneider zijn zuiver en zijn van een continue hoge kwaliteit. Door de combinatie van traditie en moderne techniek vallen de wijnen bij veel wijnliefhebbers zeer goed in de smaak. Ze bezitten in totaal 13,5 hectare aan wijngaarden rondom Eguisheim en Pfaffenheim. Ook hebben ze wijngaarden op de beroemde Grand Crus: Eichberg, Steinert en Pfersigberg.