Sulfiet in wijnen uit de Elzas

Sulfiet in wijnen uit de Elzas

Steeds meer wijnliefhebbers maken zich zorgen over sulfiet in wijn. Er wordt ook heel veel onjuiste informatie over verspreid. Beetje zoeken op internet en je komt de gekste meningen en beweringen tegen. Men beweert bijvoorbeeld dat sulfiet vooral in Franse wijn zit, of wanneer een wijn een droog mondgevoel geeft dit komt door sulfiet. Er zijn ook mensen die beweren alleen wijn zonder sulfiet te drinken of te verkopen. Aangezien we meer vragen krijgen over sulfiet geven we hier graag wat meer informatie over.

 

De werkzame stof in sulfiet is zwaveldioxide (SO2). Vooropgesteld wijn zonder sulfiet bestaat niet, ook biologische wijnen bevatten sulfiet. Dit komt omdat de sulfiet van nature in de druif voorkomt, ongeacht het ras. Tijdens het vinificatie proces wordt er meestal nog wat sulfiet toegevoegd en ook bij de botteling. De totale hoeveelheid sulfiet in wijn is door de EU aan een maximum gesteld. Wijnen met veel restsuikers (Vendanges Tardives of Selection Grains Nobles) mogen veel meer sulfiet bevatten. Dit komt omdat wanneer de druif verder rijpt de hoeveelheid natuurlijke sulfiet toeneemt.

 

In de Elzas hanteert men de volgende maximum normen voor sulfiet. De normen voor biologische wijnen (met EU Bio-keurmerk) liggen lager.

 

Witte / Rosé wijn minder dan 5 gram restsuiker: 210mg/l | 140mg/l (BIO)

Witte / Rosé wijn meer dan 5 gram restsuiker: 280mg/l | 180mg/l (BIO)

Rode wijn minder dan 5 gram restsuiker: 160mg/l | 110mg/l (BIO)

Rode wijn meer dan 5 gram restsuiker: 210mg/l | 140mg/l (BIO)

Vendanges Tardives/Selection Grains Nobles: 500mg/l | 500mg/l (BIO)

 

Alle wijnen die wij verkopen zitten ver onder de maximale norm voor biologische wijnen. Dit komt omdat onze wijnboeren maar beperkt sulfiet toevoegen. De meeste wijnen alleen nog bij de botteling en niet tijdens het vinificatieproces. De Pinot Blanc Sand van André Thomas heeft 70mg/l sulfiet, terwijl er maximaal 280mg/l is toegestaan. Bij onze wijnboeren zie je de zoektocht naar het maken van wijn met het liefst helemaal geen toegevoegde sulfiet. De Pinot Noir Terres Rouges 2014 van Thomas heeft slechts 14mg/l sulfiet. Hier is bij het gistingsproces geen sulfiet toegevoegd. Helemaal geen sulfiet toevoegen heeft wel als risico dat de wijn snel oxideert en dan eindigt in het zwanenhalsje van de gootsteen.

 

Er wordt vaak beweerd dat je hoofdpijn krijgt van wijn met veel sulfiet. Het is niet helemaal bewezen dat sulfiet hoofdpijn veroorzaakt. Aan de sulfiet die al van nature aanwezig is kan het eigenlijk niet liggen. Zo krijg je van het drinken van een Selection Grains Nobles die van nature veel sulfiet bevat geen hoofdpijn. In gedroogd fruit of geconcentreerd druivensap zit zo rond 2000mg/l aan sulfiet. Er zijn weinig mensen die klagen over hoofdpijn na een glas druivensap. Overigens kunnen sommige mensen, waaronder astma patiënten wel allergisch reageren op sulfiet.

 

Wat veroorzaakt dan wel de hoofdpijn. Ten eerste kan teveel drinken zorgen voor deze klachten, maar ook andere stoffen in de wijn kunnen dit veroorzaken, die al dan niet van nature voorkomen in de wijn. Er zijn immers nog tientallen (chemische) hulpstoffen toegestaan om een meestal goedkope matige wijn toch drinkbaar te maken. Ook deze zal je niet in onze wijnen terug vinden.

 

We zien in de Elzas een ontwikkeling dat steeds meer wijnboeren willen werken met zo min mogelijk sulfiet. Zeker bij wijnproducenten die ook al biologische werken. Het mooie van wijn met weinig sulfiet is het open en zuivere karakter. Veel sulfiet toevoegen zorgt voor aantasting van de smaak en geur van de wijn. Het zuivere karakter van de wijn verdwijnt en je kunt dit ook ruiken aan een wat zware zwavelachtige geur. Wijnproducenten die slechte kwaliteit druiven oogsten zijn vaak kwistiger met de zwavelpot om zo te maskeren dat de wijn niet zo best is.

 

Wij beloven onze klanten wijnen waar het karakter van de druif en het terroir (bodem van de wijngaard) centraal staat. Veel sulfiet past daar dus niet bij. Zoals ze bij Aimé Stentz altijd zeggen: 'De basis van een goede wijn ontstaat in de wijngaard, niet in de wijnkelder'.

    19-07-2015 23:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.