Biologische of natuurwijn

Biologische of natuurwijn De laatste jaren is natuurwijn of wel ‘vin nature’ in opkomst. De Elzas is als voorloper op het gebied van biologische wijnbouw ook voorloper als het gaat om natuurwijnen. Er is geen officiële definitie van een natuurwijn. Zo zijn er wijnmakers en verkopers die een biologische wijn ook ‘vin nature’ noemen. Wat ons betreft zijn het twee verschillende wijze van wijn maken die we graag toelichten.

Wat is een biologische wijn
Een biologische wijn is een wijn die voldoet aan de eisen die gesteld worden vanuit de Europese Unie aan de teelt van biologische wijn. Je kan de wijnen herkennen aan dit Europese biologische landbouw keurmerk:   Wijnen die dit keurmerk hebben zijn gemaakt van druiven waar geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Ook gebruikt men geen kunstmest en chemische onkruidbestrijding. De eisen die aan het productieproces van de wijn worden gesteld zijn minder streng. Er is wel sprake van een lager maximum sulfietgehalte maar verder mogen zowel smaak- als kleurverbeteraars worden gebruikt en wordt de wijn eigenlijk in ten alle tijden ook gefilterd. Soms worden hier dierlijke producten voor gebruikt. Dat laatste is iets dat onze wijnboeren geen van alle doen.

Wat is een natuurwijn
Een wijnboer die een natuurwijn maakt gaat een stap verder dan biologisch. Voor deze wijnen is geen keurmerk. Wij zijn van mening dat er alleen sprake is van een natuurwijn als er ten eerste sprake is van een biologische wijn. En dat er ten tweede niets aan de wijn wordt toegevoegd, geen sulfiet, geen gisten of wat dan ook. Ten derden wordt de wijn na het vergistingsproces en rijping niet gefilterd. Eigenlijk is er alleen sprake van vergist druivensap zonder dat hier verder ook maar iets aan wordt toegevoegd.

Natuurwijn smaakt anders
Het verschil tussen een normale wijn en een biologische wijn is meestal niet direct te proeven. Bij natuurwijn is dat wel anders. Deze wijnen hebben hierdoor een ander karakter en zijn troebel. We hebben de afgelopen jaren meerdere malen Vin nature mogen proeven en de ervaringen zijn wisselend. Rode wijn als Pinot Noir is zeer geschrikt om een natuurwijn van te maken. In smaak is er niet veel afwijking ten opzichte van een normale biologische Pinot Noir. Bij de witte druivenrassen is het lastiger. Pinot Blanc en Riesling kunnen nog wel mooie wijnen opleveren. Bij Gewurztraminer en Pinot Gris wordt het al lastiger. Los van de vreemde kleur, zijn deze wijnen ook vaak een stuk bitterder dan je normaal gesproken zou verwachten.

Natuurwijn proberen
We hebben twee echte natuurwijnen in ons assortiment. De Pinot Blanc Sand 2016 van André Thomas en de Pinot Noir Terres Rouges 2017 ook van André Thomas. Zijn twee mooie wijnen om kennis te maken met het fenomeen ‘Vin Nature’. Als je één van deze wijnen bij ons aanschaft is het wel belangrijk dat je de wijn een uur voor je deze wilt gaan drinken zachtjes schud. Na het schudden de fles openen en een uurtje laten rusten. Daarna kan je van de wijn gaan genieten. 
  Jurgen     16-11-2018 21:14     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 4.95 en boven de 100.- gratis. PostNL neemt i.v.m. het coronavirus extra maatregelen om direct contact te voorkomen.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.


Riesling proefpakket

Blijf op de hoogte van acties en proeverijenAanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel