Biologische wijn of natuurwijn

Biologische wijn of natuurwijn De laatste jaren is natuurwijn of wel ‘vin nature’ in opkomst. Wat is het verschil met biologische wijn? De Elzas is de koploper op het gebied van biologische wijnbouw en een voorloper als het gaat om natuurwijnen. Er is geen officiële definitie van een natuurwijn. Zo zijn er wijnmakers en verkopers die een biologische wijn ook ‘vin nature’ noemen. Maar wat ons betreft zijn het twee verschillende wijze van wijn maken. We lichten het verschil tussen biologische en natuurwijn graag toe.

Wat is een biologische wijn
Een biologische wijn is een wijn die voldoet aan de eisen die gesteld worden vanuit de Europese Unie aan de teelt van biologische wijn. Je kan de wijnen herkennen aan het Europese biologische landbouw keurmerk. Wijnen die dit keurmerk hebben zijn gemaakt van druiven waar geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Ook gebruikt men geen kunstmest en chemische onkruidbestrijding. De eisen die aan het productieproces van de wijn worden gesteld zijn minder streng. Er is wel sprake van een lager maximum sulfietgehalte maar verder mogen zowel smaak- als kleurverbeteraars worden gebruikt en wordt de wijn eigenlijk in ten alle tijden ook gefilterd. Soms worden hier dierlijke producten voor gebruikt. Dat laatste is iets dat onze wijnboeren geen van alle doen.

Wat is een natuurwijn
Een wijnboer die een natuurwijn maakt gaat een stap verder dan biologisch. Voor deze wijnen is geen keurmerk. Wij zijn van mening dat er alleen sprake is van een natuurwijn als er ten eerste sprake is van een biologische wijn. En dat er ten tweede niets aan de wijn wordt toegevoegd, geen sulfiet, geen gisten of wat dan ook. Ten derden wordt de wijn na het vergistingsproces en rijping niet gefilterd. Eigenlijk is er alleen sprake van vergist druivensap zonder dat hier verder ook maar iets aan wordt toegevoegd.

Natuurwijn smaakt anders
Het verschil tussen een normale wijn en een biologische wijn is niet altijd direct te proeven. Bij natuurwijn is dat wel anders. Deze wijnen hebben hierdoor een ander karakter en zijn troebel. We hebben de afgelopen jaren meerdere malen vin nature mogen proeven en de ervaringen zijn wisselend. Rode wijn als Pinot Noir is zeer geschrikt om een natuurwijn van te maken. In smaak is er niet veel afwijking ten opzichte van een normale biologische Pinot Noir. Bij de witte druivenrassen is het lastiger. Pinot Blanc en Riesling kunnen nog wel mooie wijnen opleveren. Bij Gewurztraminer en Pinot Gris wordt het al lastiger. Los van de vreemde kleur, zijn deze wijnen ook vaak een stuk bitterder dan je normaal gesproken zou verwachten.

Natuurwijn proberen?
We hebben sinds de zomer van 2021 de natuurwijnen van Les Funambules in ons assortiment. Deze wijnen worden al meteen geroemd door Harold Hamersma! We hebben een blend van verschillende Pinots, een Pinot Noir en een Riesling van de Grand Cru Schlossberg. Het zijn drie uitstekende wijnen om kennis te maken met een echt goede ‘Vin Nature’ wijn uit de Elzas. Geen rare medicinale smaken zoals je wel eens tegenkomt bij natuurwijnen. Maar een heerlijke zuiver Elzaswijn. 
  Jurgen     16-11-2018 21:14     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.