Wijnhuizen in de Elzas

Wijnhuizen in de Elzas
Het is niet altijd even duidelijk waar een Elzasser wijn nu precies vandaan komt en wat het prijs- en kwaliteitsverschil veroorzaakt. We leggen het graag aan je uit. De Elzas telt ruim 4000 wijnboeren. De meeste hebben minder dan 2 hectare wijngaarden en verkopen hun druiven aan een corporatie of een handelshuis.

Ongeveer 20% van de Elzaswijnen worden op de markt gebracht door zelfstandige wijnboeren. Deze hebben het gehele proces van wijngaard tot het bottelen van de wijn in eigen beheer. Vaak zijn dit familiebedrijven die al meer dan honderd jaar bestaan. De wijnboeren waar wij zaken mee doen, behoren allemaal tot deze groep. Deze zelfstandige wijnboeren zijn vaak beperkt in omvang en kunnen zich alleen onderscheiden door goede kwaliteit en duurzaamheid. Ook weten we dan precies van welk perceel de druiven voor een bepaalde wijn afkomstig zijn.

Daarnaast telt de Elzas 16 corporatie die maar liefst 39% van alle wijnen produceren. Dit zijn grote bedrijven als Wolfberger, Cave de Bestheim en Cave de Beblenheim. Wijnen die je in Nederland in de supermarkt vindt zijn eigenlijk altijd afkomstig van een corporatie. Ze maken veel wijn voor een lage prijs.

In sommige gevallen worden Elzaswijnen aangeboden onder namen van wijnhuizen die eigenlijk helemaal niet bestaan. Er wordt dan een zelf verzonnen naam op het etiket geplakt, om te voorkomen dat de wijnliefhebber in de gaten heeft waar de wijn vandaan komt. Voorbeelden hiervan zijn Peter Weber, Michel Kempf en J.P. Muller. Ook verschillende webwinkels die bekend zijn van zogenaamde bizarre kortingen maken gebruik van deze fake namen. Bij deze wijnen is prijs leidend en niet de kwaliteit.

De tweede grote groep zijn de handelshuizen, deze nemen 41% voor hun rekening. Deze hebben vaak zelf een aantal hectaren wijngaard en de rest wordt ingekocht bij andere wijnboeren. Denk hierbij aan Trimbach, Leon Beyer en Hugel. Uitstekende wijnhuizen maar alleen hun topklasse wijnen worden geheel in eigen beheer gemaakt, voor de grote massa worden de druiven ook bij andere ingekocht.


Een Grand Cru voor minder dan 15 euro?


Niet elke Grand Cru heeft dezelfde kwaliteit. Hoewel een Grand Cru wijn uit de Elzas altijd afkomstig is van één van de 51 beste terroirs zit er veel verschil in. Soms zie je dat corporaties Grand Cru's voor hele lage prijzen aanbieden. Deze wijnen zijn afkomstig van druiven van verschillende wijnboeren. Zo kan de ene wijnboer een deel van de Grand Cru bezitten aan de voet en een ander aan de top. De bodemstelling is niet overal exact zelfde. Om het terroir echt te ervaren is het beter als de Grand Cru gemaakt is van druiven die afkomstig zijn van één perceel op de Grand Cru en een lagere opbrengst hebben.

Onze wijnboeren die ook percelen op verschillende Grand Crus bezitten maken altijd wijn afkomstig van één deel van de Grand Cru. Mocht een oogstjaar tegenvallen in kwaliteit, dan verkoopt men de wijn aan een corporatie. Zo koos Paul Schneider om hun Riesling Grand Cru Eichberg 2012 en Pinot Gris Grand Cru Steinert 2013 niet zelf op de markt te brengen.
 

Een bewuste keuze om alleen samen te werken met onafhankelijke wijnboeren.


Wij zijn één van de weinige importeurs die enkel hebben gekozen voor Elzaswijnen afkomstig van onafhankelijk wijnboeren. Daarbij hebben wij een zorgvuldige keuze gemaakt, want ook niet elke zelfstandig wijnboer is even goed. Met de wijnen van Paul Schneider, André Thomas en Aimé Stentz ben je verzekerd van duurzame kwaliteitswijnen. We bezoeken elke wijnboer minimaal 3 keer per jaar om alle ontwikkelingen in de gaten te houden.
  Jurgen     20-01-2017 23:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.