Cremant d'Alsace, het geheim van het succes
Crémant d'Alsace, één van de grootste successen van de Elzas
In Nederland kennen de meeste wijnliefhebbers de Elzas vooral van Pinot Blanc, Riesling en Gewurztraminer. Maar wist je dat maar liefst een kwart van de productie van de Elzas wordt gebruikt voor de Crémant d'Alsace. In de 19e eeuw beginnen verschillende Elzasser wijnboeren al met het maken van hun eigen mousserende wijnen volgens de traditionele methode. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de officiële erkenning van de AOC Crémant d'Alsace in 1976. Inmiddels is Crémant d'Alsace marktleider van mousserende wijnen voor thuisgebruik in heel Frankrijk.
Wat is nu het geheim van dit grote succes? De Elzasser wijnstreek is met haar unieke microklimaat, de afwisselende bodemsamenstelling en de verschillende druivenrassen perfect voor het maken van mousserende wijnen van hoge kwaliteit. Verder kiezen de meeste wijnboeren om de druiven voor de Crémant d'Alsace vroeg te oogsten. Hierdoor krijgt de Crémant haar frisse en elegante karakter. Ook gebruikt men alleen de traditionele vinificatie methode.
De vinificatie van de Crémant is vergelijkbaar met die in de Champagne. Na de traditionele vergisting ontstaat de bubbelvorming door een tweede vergisting op fles. De flessen liggen ondersteboven en worden langzaam gedraaid, hierdoor hopen de gistcellen zich op en vormt zich een prop in de hals. Vervolgens wordt deze verwijderd, hierbij gaat wat wijn verloren. De wijnproducent vult dit aan met een likeur. Hiermee wordt bepaald of de Crémant
De Crémant d'Alsace moet minimaal 12 maanden kelderrust krijgen De Crémants die wij verkopen hebben zelfs minimaal 18 maanden de tijd gehad zich te ontwikkelen. Wanneer er een langere kelderrust in acht wordt genomen ontstaan er interessante tonen van brioche en gist, ook krijgt de wijn dan een zachtere mousse.
De verschillende druivenrassen
In de Elzas mogen verschillende druivenrassen gebruikt worden voor de Crémant d'Alsace. Meestal kiezen wijnboeren er voor om een combinatie van verschillende rassen te gebruiken om tot een harmonieuze wijn te komen.
Pinot Blanc
Meest gebruikt voor de Crémant. Ze geven de wijn haar frisheid en delicate smaak.
Auxerrois
Lijkt op de Pinot Blanc, heeft wat meer body en souplesse
Riesling
Geeft aan de Crémant een levendige en fruitige smaak en elegantie.
Pinot Gris
Weinig gebruikt geeft rijkdom en kracht aan de Crémant
Chardonnay
Zorgt voor een prachtige geraffineerde structuur, niet voor niets ook in Champagne erg populair.
Pinot Noir
Hier mag men rosé Crémant van maken. Geeft de wijn fruitige aroma's en een prettige structuur.
Het is zeker de moeite om een Crémant d'Alsace te proberen. Voor liefhebbers van mousserende wijnen een must om in huis te hebben. Voor een schappelijke prijs heb je een mousserende wijn die niet onderdoet voor de veel duurdere wijnen uit de Champagne. Heerlijk als aperitief maar ook bij de maaltijd prima te combineren met niet al te zware gerechten. Perfect tijdens de zomer.
Geen reacties gevonden.