Elzas verplicht op het etiket: droog, halfdroog of zoet

Elzas verplicht op het etiket: droog, halfdroog of zoet Eindelijk zijn ze er in de Elzas uit: vanaf oogstjaar 2021 moet de wijnproducent verplicht vermelden of de wijn droog, medium droog, zacht of zoet is. 

In 2015 schreven we hier al een kort blog over. Het lijkt er op dat er in de Elzas eindelijk een overeenstemming is bereikt over duidelijkheid verschaffen in het suikergehalte van de wijnen. In 2015 schreven we hier al een kort stukje over dat toen de bedoeling was dat vanaf oogstjaar 2016 hier helderheid over kwam. 

Het systeem waar voor gekozen is lijkt op wat we in Duitsland al langer zien op de etiketten. Daar spreekt men over vaak over trocken, fernherb of fruchtsuss. In de Elzas kiest met voor sec, demi-sec, moulleux en doux.

Naast restsuiker speelt ook het zuurgehalte van een wijn een belangrijke rol. Gelukkig houdt men hier rekening mee. Een wijn die hoog zuurgehalte heeft kan dus meer restsuiker bevatten en toch nog als droog worden aangemerkt. Zo mag de vermelding ‘sec’ (maximaal 4 gram restsuiker) ook gebruikt worden voor wijnen met 4 tot 9 gram restsuiker, wanneer ze in evenwicht zijn met een hoge zuurgraad. Dit houdt in dat het zuurgehalte maximaal 2 gr/l lager mag zijn dan het restsuikergehalte.

Sec/Dry: maximaal suikergehalte van 4 g/l
Demi-sec/Medium-dry: suikergehalte tussen 4 g/l en 12 g/l
Moelleux/Mellow: suikergehalte tussen 12 g/l en 45 g/l
Doux/Sweet: minimaal suikergehalte van 45 g/l   

Goed om te weten dat bij onze wijnproducenten het altijd gaat om natuurlijke suikers die aanwezig zijn in de druiven en geen suiker die wordt toegevoegd.

In de Elzas worden naast de droge wijnen ook prachtige wijnen gemaakt die net wat meer restsuiker hebben maar toch zeer gewaardeerd worden. Pinot Gris en Gewurztraminer komen over het algemeen gewoon veel beter tot hun recht met een paar gram restsuiker. We hopen niet dat de vermelding demi-sec of moelleux dan afschrikt om voor deze wijnen te kiezen.

In onze webshop gebruiken we een schaal van 1 tot 10. Dit blijven we hanteren omdat hier meer nuance mee is aan te brengen. Er zit wel degelijk verschil tussen een zoete wijn met nog behoorlijke zuurgraad van 50 gram of een echte late oogstwijn die soms wel bijna 200 gram restsuiker heeft. Met de methodiek van de Elzas zullen deze allemaal als enkel zoet worden aangeduid.
    12-01-2022 16:18     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.