Wijnen uit de Elzas zoet of droog?

Wijnen uit de Elzas zoet of droog?

In de Elzas gaat men vanaf 2016 op het etiket vermelden of een wijn droog is. De afgelopen jaren kreeg de Elzas de nodige kritiek te verduren. Teveel wijnen zouden te zoet zijn en het is niet altijd duidelijk voor de wijnliefhebber of de Elzaswijn nu droog of zoet is. Naast de gebruikelijke zoete wijnen Vendanges Tardives en Selection Grains Nobles hebben sommige normale Elzaswijnen af en toe behoorlijk wat restsuikers. Update: uiteindelijk heeft het nog tot 2021 geduurd tot het definitief is ingevoerd. Lees hier het laatste nieuws over het verplicht vermelden op het etiket hoe zoet een wijn is. 
 

De Elzas wil hier nu aan tegemoet komen door duidelijk te vermelden of een wijn droog is. Zelf geven we in onze webshop bij elke wijn al duidelijk aan of het een droge of een zoete wijn betreft. Dit doen we middels een schaal van 1 tot 10. Waarbij 1 staat voor zeer droog en 10 voor heel erg zoet.
 

Moeten we nu blij zijn met de vermelding 'droog' op het etiket? Ja, en ook weer niet! Want de AOC Alsace heeft bepaald dat alleen wijnen die minder dan 4 gram restsuiker per liter bevatten als droog mogen worden betiteld. Hierbij spelen eventuele zuren geen rol.
 

Voor bijvoorbeeld Grand Cru Riesling wijnen kan dit lastig zijn. Zo heeft een Grand Cru Osterberg van Joggerst 8 gram restsuiker, maar door de zeer stevige zuren zal elke proever deze wijn als zeer droog aanmerken. Echter mag hier straks dus geen 'droog' op het etiket mogen staan. Veel wijnboeren zullen dan de restsuikers onder de 4 gram gaan brengen, omdat de meeste wijnliefhebbers een droge Riesling willen. Met het gevolg dat de balans in de wijn juist minder wordt en de zuren teveel overheersen.

  Jurgen     05-07-2015 23:42     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Domaine Alsace -  24-09-2022

Beste Paul de Groes, Jammer dat de wijn niet in uw smaak viel. Wij verkopen geen wijnen van Jean Biecher. Al onze Riesling wijnen van Paul Schneider, Aime Stentz of Alphonse Kuentz zijn droog. Vanaf oogstjaar 2022 is het ook niet meer toegestaan om half droge Riesling te maken in de Elzas. De wijnen van Jean Biecher ken ik zelf niet. Wij werken al jaren samen met ambachtelijke wijnproducenten uit de Elzas.

 Paul de Groes -  24-09-2022

We hebben net een Riesling van Jean Biecher opengedraaid. De wijn was niet droog en had een te ronde smaak met een zoetige afdronk. Op de fles stond geen melding van droog of zoet of half zoet of rond en zacht. Jammer ik heb 3 flessen gekocht nou ja maar steenkoud drinken dan gaat het net. Trouwens geen bijzondere geur.