Alsace Grand Cru wijnen

Alsace Grand Cru wijnen

Alsace Grand Cru geheimen van het terroir

 

Wanneer je 'Grand Cru' vermeld ziet op een Alsacewijn heeft dat toch iets mythisch. Het moet hier immers wel gaan om een zeer uitzonderlijke wijn. In zekere zin is dit zeker waar, want slechts 4% van alle wijnen uit de Elzas hebben de fel begeerde Grand Cru status. In 1975 is de AOC Grand Cru ingevoerd. De Elzas koos hiermee om wijngaarden die wijnen op kunnen leveren van zeer hoge kwaliteit de status 'Grand Cru' mee te geven. Hierbij is het terroir (de bodem) dat invloed heeft op de smaak van de wijn maar ook de ligging van de wijngaard van groot belang. De Schlossberg gelegen bij Kaysersberg was in 1975 de eerste wijngaard die de Grand Cru status verwierf. In latere jaren verwierven veel meer wijngaarden de Grand Cru status en inmiddels zijn het er 51. Het was de Kaefferkopf bij Ammerschwihr die in 2007 als laatste deze status verwierf. Er zullen ook geen nieuwe Grand Cru's bijkomen.

 

Behalve dat de wijn afkomstig moet zijn van een dergelijke Grand Cru wijngaard zijn er ook strenge eisen gesteld aan de productie en de kwaliteit. De maximale opbrengst per hectare ligt met maximaal 55hl per hectare een stuk lager dan bij normale Elzaswijnen. Ook mogen alleen de edele druivenrassen; Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat worden aangeplant. De pluk van de druiven op een Grand Cru start ook later dan op de normale wijngaarden. Dit zorgt er vaak voor dat de wijnen over meer suikers beschikken dat een voller karakter meegeeft. Overigens verschilt het per Grand Cru welke druivenrassen het er goed doen. Zo is er op de Grand Cru Schlossberg vrijwel alleen Riesling aangeplant, terwijl de Grand Cru Mambourg weer een echte Gewurztraminer en Pinot Gris wijngaard is. Het bijzondere is dat de wijnen van de verschillende Grand Cru's een totaal ander karakter kunnen hebben. Door de invloed van het terroir op de druif verschilt de smaak enorm. Vooral bij Riesling is dit goed merkbaar. De wijn neemt deels de eigenschappen van de bodem waar de druif op groeide over. Dit wordt ook wel mineraliteit genoemd.

 

De laatste schakel en misschien wel de belangrijkste is de wijnboer zelf als het gaat om het produceren van een wijn die echt Grand Cru waardig is. De verschillen tussen wijnen van verschillende producenten afkomstig van de zelfde Grand Cru met het zelfde druivenras kunnen groot zijn. Zo gaan lang niet alle wijnproducenten zorgvuldig om met hun Grand Cru bezit. Dat is jammer want dit haalt het aanzien van de Grand Cru uit de Elzas omlaag. Zo ontmoette ik vorig jaar een wijnboer die furieus was dat een deel van zijn inspanningen te niet gedaan werden omdat de grote Cave Arthur Metz vaak onder de naam JP Muller Grand Cru wijnen voor een appel en een ei dumpt in goedkope supermarkten. Terwijl deze in kwaliteit absoluut niet te vergelijken waren met zijn Grand Cru afkomstig van het zelfde terroir. Want een goede Grand Cru maak je met heel veel zorg en liefde voor het terroir en de druiven. Iets dat veel uren extra werk kost, en dat maakt deze wijnen duurder. Maar alleen bij een dergelijke Grand Cru ontdek je echt de geheime van het terroir.

 

Wil je zelf eens een Grand Cru proberen afkomstig van één van onze wijnproducenten? In onze webshop vindt je verschillende Grand Cru's. Niet voor een dumpprijs maar wel echte kwaliteit!

  Jurgen     16-05-2015 12:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.