- WIJNASSORTIMENT /
-
Rouge d'Alsace Cuvée du Vicus Romain 2017 BIO - Aimé Stentz

Dit is één van de grootste Pinot Noir wijnen uit de Elzas. Wijnmaker Marc Stentz heeft er speciaal voor stage gelopen in Beaune, om het vak van echte kwaliteits Pinot Noir maken te leren van wijnboeren in de Bourgogne. Deze Pinot Noir is afkomstig van de Clos du Vicus Romain op de Grand Cru Hengst. Het terroir van Grand Cru Hengst is al jaren beroemd vanwege de het voortbrengen van de beste Pinot Noir wijnen uit de Elzas. De familie Stenzt sorteert en ontsteelt de druiven met de hand. Vervolgens heeft deze Pinot Noir minimaal 14 dagen schilcontact voordat deze verder wordt geperst. Om daarna 20 maanden op kleine eikenhouten vaten uit Bourgogne te mogen rijpe. Een deel op nieuw eiken, een deel op tweejarig en een deel op gebruikte vaten. Deze Pinot Noir heeft aroma's van rode vruchten, kersen, cassis, leer en vanilletonen. De lichte houttonen zijn mooi geintergreerd in de wijn. De stevige tannines en de lange afdronk maken deze Pinot Noir helemaal af. Geef de wijn nog een paar jaar kelderrust om uit te groeien tot een nog grotere wijn. Oogstjaar 2017 was een van de beste jaren voor Pinot Noir in de Elzas. We adviseren om de wijn nog te laten rusten, wil je de Pinot Noir nu drinken dan dient deze gekarafeerd te worden. Meerder wijnkenners loven deze Pinot Noir, zo gaf Harold Hamersma deze wijn zelfs een sterbeoordeling.
Grand Cru Hengst:
Onderscheiding:
- De Grote Hamersma 2020: 9 'Afkomstig van een wijngaard uit de grand cru Hengst. Een kwaliteitsduiding die vanaf 2016 ook voor pinot noir gehanteerd mag worden. Leverde in 2017 een rondom gevulde, gelaagde, en vlezige rode op. Rijk en rijp. Zomerfruit in de kleuren rood en zwart. Vanillezoet. Aards en notig. Mede dankzij een oogst die als beste bekend staat sinds de Tweede Wereld oorlog. Bovendien heeft Aimé Stentz heeft zijn sporen verdiend in Bourgogne: daar leerde hij wijn maken in het epicentrum van pinot noir, Beaune.'
- Guide Hachette 2019: Maximale scoren van 3 sterren en tevens 'coup de coeur'
- Perswijn februari 2019: ****(*) zoete kersen, bosbodem, vleesbouillon, fris, rijp fruit, specerijen, kruidig, serieus"
- Wijnblog Wijngekken beoordeelde deze Pinot Noir met 17.1 punten. "Complex en met een mengeling van een Baden Pinot Noir en een Bourgogne Pinot Noir. Je proeft het frisse klimaat met een prachtige nazomer. Bourgogne: pas op, want hier is pas echt kwaliteit"
Wijn en spijs:
Eend, rood vlees, wild, licht pittige zachte kazen, stamppot van spinazie en tomaat
Bodem:
Mergel, kalksteen
(De kracht van mergel wordt ondersteund door fraaie, aanhoudende en complexe zuren)
Op dronk:
2021 tot 2032
Droog - Zoet indicatie:
►1 2 3 4 5 6 7 8 9
Aimé Stentz
Wijnhuis Aimé Stentz is opgericht in 1919. Destijds kocht de familie Stentz een Auberge in Wettolsheim en ging zich daarrnaast bezig houden met wijnbouw. Vanaf de jaren zestig richten ze zich volledig op wijnbouw en inmiddels bezitten ze 14,5 hectare verdeeld over vele percelen. Ze bezitten ook percelen op verschillende Grand Cru's, waaronder Sommerberg, Pfersigberg, Florimont en Steingrubler. Op de Grand Cru Hengst hebben ze zelfs hun eigen Clos du Vicus Romain. Aimé Stentz heeft de filosofie dat een goede wijn ontstaat in de wijngaard en niet in de kelder. In 1998 is Stentz lid geworden van "Vignes Vivantes", dit zijn wijnboeren met veel kennis van terroir en de invloed daarvan op de uiteindelijke wijn. In 2007 is men geheel overgestapt op biologische wijnbouw en vanaf 2010 is Aimé Stentz officieel biologisch gecertificeerd. Aimé Stentz maakt prachtige Elzaswijnen met respect voor terroir, traditie en de natuur.
Informatie:

Heb je een vraag over deze wijn?
Neem contact met ons op!
Heb je een vraag over deze wijn?

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.
We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.