Terroir van de Elzas

Terroir van de Elzas De Elzas is uniek door het klimaat, de grote diversiteit van druivenrassen en de enorme verscheidenheid aan bodemsoorten. De grote bodemdiversiteit kom je in geen enkele andere wijnstreek tegen. De Elzasser wijnstreek is slechts 170 km lang, vanaf Straatsburg in het noorden tot aan Mulhouse in het zuiden. Elke grondsoort heeft haar invloed op de wijnrank dat er op groeit en op de druif en daarmee op het karakter van de wijn.

We nemen je graag mee in de wondere wereld van het terroir van de Elzaswijn. Tot aan het eind van de Jura, zo'n 20 miljoen jaar geleden bestond de Elzas uit één groot bergmeer. Door vulkaanuitbarstingen en aardbevingen is de aarde gaan schuiven en zijn er verschillende breuklijnen ontstaan met als gevolg de grote pluimage aan bodemsoorten. In sommige wijngaarden kan je nog fossielen terugvinden van zeedieren.

De wijngaarden met de beste ligging en de meest bijzondere bodemsamenstelling zijn de Grand Cru’s van de Elzas. Tussen 1975 en 2007 zijn er 51 wijngaarden die verheven zijn tot deze Grand Cru status. Wijnen afkomstig van deze wijngaarden zijn vaak complexe wijnen met mineraliteit afkomstig van de bodem waar de druivenranken op groeien. Deze wijnen kan je langer bewaren en dan ontwikkelt de wijn zich nog verder op fles. Tien tot vijftien jaar is geen uitzondering.

Terroir Elzas wijn kalkgrondElke wijngaard heeft invloed op de druivenranken en daarmee op de wijn. We leggen je graag uit welke verschillen er globaal zijn. De meest voorkomende bodemsoorten in de Elzas zijn: graniet, kalksteen, zandsteen, mergel/kalksteen Uitzonderlijker is vulkanisch of volledig mergel. Daarnaast heb je in de minder gelegen wijngaarden vaak een löss/leem bodem. Klei in combinatie met andere bodemsoorten komt ook veel voor.  

Graniet
Wijnen afkomstig van een graniet bodem zijn expressief en geven vaak in de jeugd hun expressie al prijs. Ze zijn fris, mineraal en zuiver. Vaak met florale tonen. Vooral Riesling doet het uitstekend op een granietbodem. Beroemde wijngaarden met graniet zijn de Grand Cru Sommerberg en Schlossberg.

Terroir Elzas wijn granietZandsteen
Zandsteen is als geen ander in staat te zorgen voor een levendige wijn met een fruitig karakter. Vooral Riesling en Pinot Gris doen het goed op een zandsteenbodem. Zandsteen komt in de Elzas meestal voor in combinatie met andere bodemsoorten. Een wijngaard die volledig uit zandsteen bestaat is de Grand Cru Kitterlé

Kalksteen
Een kalksteenbodem zorgt voor veel zuren en citrustonen in de wijn. Wijngaarden die voor 100% uit kalksteen bestaan zijn zeldzaam. Vooral Pinot Gris, Pinot Blanc en Pinot Noir doet het fantastisch op een kalksteenbodem. Wijnen afkomstig van deze bodems hebben even tijd nodig om zich te ontwikkelen. Een beroemde wijngaard die volledig uit kalktsteen bestaat is de Grand Cru Steinert.

Mergel/kalksteen
Deze bodems vind je met regelmaat terug in de Elzas. Gewurztraminer en Pinot gris voelen zich thuis op deze bodemsoort, maar ook Riesling en Pinot Blanc. De wijnen kunnen vol, romig en kruidig zijn. Een beroemde wijngaard met dit terroir is de Grand Cru Mambourg, Grand Cru Hengst en Grand Cru Eichberg.

Mergel
Wijngaarden die volledig uit mergel bestaan zijn zeldzaam in de Elzas. Meestal is het mergel in combinatie met andere grondsoorten. Het levert grove wijnen op, bijna tannine-achtig. Alleen de Grand Cru Hatschbourg heeft terroir dat volledig uit mergel bestaat. Pinot Gris, Muscat maar ook Pinot Noir doet het hier goed.

Vulkanisch
Op een vulkaanbodem vind je meestal Riesling en Pinot Gris. De wijnen afkomstig van zo’n wijngaard hebben veel body, gerookt en zilt. Hebben echt paar jaar de tijd nodig om zich te ontwikkelen. Waarbij de invloed van het terroir zo groot is dat na 10 jaar amper het verschil tussen Riesling en Pinot Gris nog is te proeven. De Grand Cru Rangen is de beroemdste wijngaard met een vulkanische bodem.
  Jurgen     26-07-2018 23:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Service Domaine Alsace

Sinds 2012 dé specialist in kwaliteitswijn uit de Elzas.

EIGEN IMPORT

Alle wijnen worden door ons zelf geïmporteerd en zijn direct afkomstig van de wijnboer.

RETOURNEREN

Mocht je niet tevreden zijn kan je binnen 14 dagen de wijnen gratis retourneren.

BEZORGEN

Lage kosten voor verzending. Slechts 4.95 en boven de 100.- gratis. PostNL neemt i.v.m. het coronavirus extra maatregelen om direct contact te voorkomen.

BETALEN

Betaal veilig en vertrouwd via Ideal, Creditcard of PayPal.


Riesling proefpakket

Blijf op de hoogte van acties en proeverijenAanmelden

Onze wijnen zijn duurzaam!

De wijnen uit de Elzas die wij inkopen zijn zuiver en gemaakt met respect voor de natuur. Het karakter van de druif en haar wijngaard staan centraal. Alle wijnen zijn gemaakt middels spontane vergisting, zodat het karakter van de druif niet verloren gaat. Het gebruik van sulfiet is tot het minimum beperkt. Geen van onze wijnen zijn geklaard met dierlijke producten. De wijnen van André Thomas en Aimé Stentz zijn officieel biologisch gecertificeerd. Deze wijnboeren hebben onkruidverdelgingsmiddel (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticide en fungicide uitgesloten.

De Elzasser wijnstreek

De Elzas of Alsace zoals ze in Frankrijk zeggen is een wijnstreek in Noord-Oost Frankrijk. De wijnroute (Route des Vins d'Alsace) is 170 km lang en loopt van het noordelijkste deel ter hoogte van Straatsburg tot aan Mulhouse in het zuiden. Het waren de Romeinen die rondom Eguisheim de wijnbouw introduceerde in de Elzas. Vanaf 1945 worden er strenge voorwaarden voor productie en vinificatie vastgesteld. Uiteindelijk leiden deze inspanningen tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, Alsace Grand Cru in 1975 en Crémant d’Alsace in 1976.

Hier kan je ons bereiken

Domaine Alsace
Aleoeten 14
2904VA Capelle aan den IJssel
T: 085-7604698 (ma-vr)
M: 06-26640663
E: info@domainealsace.nl
KVK: 55419895

Geen 18? Nog geen wijn!

Alle bedragen zijn inclusief BTW - Powered by CCV Shop webwinkel